ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Οκτωβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό – Εκτελέστηκε εν ψυχρώ μέσα στο αυτοκίνητό του

1 min read

Νέο περιστατικό που αφορά δολοφονία δημοσιογράφου καταγράφηκε στο Μεξικό μέσα στον ίδιο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο του Φρεντίν Ρομάν, ο οποίος σκοτώθηκε δεχόμενος σφαίρα από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.

Η δολοφονία του Ρομάν έγινε στην Τσιλτσιπάνγκο της πολιτείας Γκερέρο, με την εισαγγελία να έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τη νέα εν ψυχρώ εκτέλεση δημοσιογράφου, μετά από εκείνη του Ερνέστο Μέντεζ στις αρχές Αυγούστου.

Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του ο Ρόμαν είχε δημοσιεύσει στο Facebook ένα κείμενο με τίτλο «Έγκλημα πολέμου χωρίς κατηγορίες εναντίον των επικεφαλής» το οποίο αναφερόταν στη φερόμενη συνέργεια τοπικών αξιωματούχων στην εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική έκθεση για το συμβάν είχε χαρακτηρίσει «κρατικό έγκλημα» την εξαφάνισή των 43 νεαρών στην πολιτεία Γκερέρο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επικαλούμενος έναν «προστατευόμενο μάρτυρα», ο Ρομάν ανέφερε στο άρθρο του ότι την εποχή των γεγονότων υπήρξε συνάντηση μεταξύ τεσσάρων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης με την κατηγορία της «αναγκαστικής εξαφάνισης», και ο πρώην κυβερνήτης της Γκερέρο.

Στη συνάντηση φέρονται επίσης να συμμετείχαν ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Γκερέρο ο Όμαρ Γκαρσία Χάρφουρχ, νυν επικεφαλής της αστυνομίας του Μεξικού, όπως και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών Τόμας Σερόν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ισραήλ. Το Μεξικό έχει ζητήσει την έκδοσή του.

Δεκάδες τα περιστατικά μέσα στο 2022

Οι περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες και σημειώνονται σε περιοχές όπου δρουν καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Article 19, η φετινή χρονιά είναι ήδη η πιο φονική για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Η βία εναντίον μελών του Τύπου αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2018 όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, καταγγέλλει η οργάνωση.

«Η σύμπραξη μεταξύ των αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», τόνισαν οι RSF. «Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξαλείψει αυτή τη βία και την ατιμωρησία», κατήγγειλαν.

Με 150 δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί από το 2000, το Μεξικό θεωρείται από τους RSF μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εργαζόμενους στον Τύπο.

Δημοσίευση στα Social Media