ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΝΕΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Διαπραγματεύσεις ξανά για Ινδία και Ρωσία για το Su-57… η Τουρκία;

1 min read

Επανέρχεται η Ινδία στην προσπάθεια συνεργασίας της με τη Ρωσία για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού 5ης γενιάς της χώρας, πραγματοποιώντας νέα κρούση προς τη Μόσχα με αντικείμενο την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για το θέμα, σε νέα όμως βάση!

Πιο αναλυτικά, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες η ινδική κυβέρνηση διαμήνυσε την Μόσχα ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία για την ανάπτυξη του μαχητικού, στο πλαίσιο του προγράμματος FGFA λόγω του υψηλού κόστους, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου, εφόσον προκύψει μια κατάλληλη πρόταση για την κατανομή του κόστους ανάπτυξης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάπτυξη του μαχητικού FGFA το 2007, αλλά έκτοτε παρουσιάστηκαν προβλήματα αναφορικά με το κόστος ανάπτυξης, τη μεταφορά τεχνολογίας, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.

Σύμφωνα με παρατηρητές, το συνολικό κόστος του προγράμματος έχει ανέλθει στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή κατά την οποία, το 2010, το κόστος και για τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη κατασκευή των πρωτοτύπων, καθώς επίσης και την πρώτη φάση παραγωγής, υπολογιζόταν στα 12 δις δολάρια.

Όπως αναφέρουν Ινδοί αξιωματούχοι, η χώρα τους ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού, αλλά επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα οι πηγαίοι κώδικες του υπολογιστή πτήσης του μαχητικού, ενώ και η κρατική εταιρεία Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) πιστεύει ότι η συμμετοχή της Ινδίας στην ανάπτυξη και την κατασκευή του αεροσκάφους θα συμβάλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας της χώρας.

Σε ένα πρώτο σχόλιο που θα μπορούσε να γίνει για το θέμα, η παρατήρηση είναι ότι υπάρχουν ομοιότητες με τη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία γα το θέμα των F-35 και των S-400!Οι Τούρκοι επίσης απαιτούν πρόσβαση, όμως στην περίπτωση του ρωσικού συστήματος αποκλείστηκε η εκτεταμένη μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ για το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, η πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες είναι εξ ορισμού εκτός συζήτησης.

Τα κράτη δεν παραδίδουν εύκολα τα πιο ευαίσθητα τεχνολογικά του μυστικά και όπως οι Αμερικανοί δεν υποχωρούν στο θέμα των F-35, είναι λογικό και εύλογο να αναμένει κανείς πως το ίδιο θα κάνουν και στην περίπτωση του Su-57 με τους Ινδούς.

Όμως, εάν κανείς συνδυάσει τις δυο περιπτώσεις, συνυπολογίζοντας και την οικονομική δυσπραγία της ρωσικής πλευράς, πόσο απίθανο να ήταν να βρεθούμε στο προσεχές μέλλον, ενώπιον μιας συζήτησης για από κοινού προσπάθεια Ρωσίας, Ινδίας και Τουρκίας για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μαχητικού;

Το σενάριο έχει πολλά προβλήματα στην υλοποίησή του, με τους Ινδούς να μην επιθυμούν για λόγους αποτροπής της μεγάλης τους απειλής, της Κίνας, να ψυχρανθούν σε πολλαπλά επίπεδα με τους Αμερικανούς, ενώ πιθανότατα κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για την Τουρκία του Ερντογάν, στο πλαίσιο της εικαζόμενης απροθυμίας του να πέσει κατ’ αποκλειστικότητα στην… αγκαλιά της Μόσχας.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς, ότι η Τουρκία διατηρεί στενότατη σχέση με το Πακιστάν στον αμυντικό και εξοπλιστικό τομέα, άρα η Ινδία θα είχε κάθε λόγο να αρνηθεί τουρκική ανάμιξη, καθώς το Πακιστάν. εκτός από αντίπαλος είναι και σύμμαχος της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει, δηλαδή της κινεζικής.

Όμως, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο γεωστρατηγικό επίπεδο, ακόμα και ως ιδέα η έναρξη κάποιων -καταρχήν- συζητήσεων με αυτό το αντικείμενο, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικές αντιδράσεις. Από μόνο του ένα… βίαιο ανακάτεμα της τράπουλας θα είχε ενδιαφέρον ενδεχομένως για όλες τις χώρες, άρα αποτελεί δυνητικό κίνητρο. Κατά συνέπεια, εμάς τουλάχιστον δεν θα μας εξέπληττε κιόλας εάν προέκυπτε ως εξέλιξη…

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.