ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ναύαρχος» Αδ.Γεωργιάδης για Oruc Reis: «Το σεισμογραφικό δεν βυθίζεται, εμποδίζεται» – Μήνυμα υποχώρησης στην Τουρκία;

1 min read

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το σεισμογραφικό Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης, η Ελλάδα δεν θα βυθίσει αλλά θα προσπαθήσει να εμποδίσει το σεισμογραφικό, καθώς «δεν είναι γεωτρύπανο».

Αν και αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «Είμαστε κοντά σε κρίση το επεισόδιο δεν έχει λήξει όπως ξέρετε εκεί είναι οι δύο στόλοι αναμένουμε τι θα γίνει με το ωκεανογραφικό, η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο»

«Πιστεύω ότι η έντονη διπλωματική προσπάθεια του πρωθυπουργού και η αποφασιστικότητα που έχουμε δείξει θα έχουν αποτέλεσμα»

Σε ερώτηση αν έχει σημασία αν είναι σεισμογραφικό δήλωσε: «Προφανώς έχει σημασία αν είναι σεισμογραφικό η γεωτρύπανο, άλλο πράγμα είναι να βάλεις τρυπάνι εκεί η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι ευθεία και δεν σηκώνει καμία συζήτηση, άλλο πράγμα να πας σεισμογραφικό, το σεισμογραφικό δεν βυθίζεται παρεμποδίζεται. Το τρυπάνι βυθίζεται. Δεν είναι του ίδιου βαθμού πρόκληση».

Βέβαια δεν αποκάλυψε πως θα «παρεμποδίσει» η Ελλάδα το σεισμογραφικό, αν οι Τούρκοι δεν αποτραπούν από την «διπλωματική προσπάθεια του πρωθυπουργού».

Εκτός του ότι ένας υπουργός ανάπτυξης είναι αναρμόδιος να μιλά για επιχειρησιακά ζητήματα που εμπίπτουν στο υπουργείο Άμυνας,  οι δηλώσεις του κ.Γεωργιάδη υπονομεύουν ταυτόχρονα και την αποτροπή, αφού αν οι Τούρκοι ξέρουν πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να προχωρήσει σε αντίποινα δεν έχουν κανένα λόγο να μη στείλουν το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση προσπαθούν να προχωρήσουν σε διαβάθμιση των προκλήσεων, πως δηλαδή αν στείλουν απλά ένα σεισμογραφικό δεν παραβιάζουν «πολύ» τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τα κυριαρχικά δικαιώματα είτε παραβιάζονται είτε δεν παραβιάζονται δεν υπάρχει πολύ ή λίγο σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως δεν υπάρχει πολύ ή λίγο έγκυος. 

Άλλωστε την τελευταία φορά που η Τουρκία έστειλε σεισμογραφικό για έρευνες η εντολή ήταν «βυθίστε το».

Όλα τα πλοία βυθίζονται, αν θέλουμε!

Δείτε στο 10:10

Δημοσίευση στα Social Media