ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ναυάγιο με 46 νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Τυνησίας

1 min read

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο ενός πλεούμενου γεμάτου μετανάστες από την Αφρική ανοικτά των τυνησιακών ακτών αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε σε 46 μετά την ανάσυρση και άλλων πτωμάτων σήμερα, Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την Τρίτη 20 πτώματα εντοπίστηκαν ανοικτά των μεσογειακών ακτών της Τυνησίας κοντά στη Σφαξ. Συνολικά 53 άνθρωποι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με σκοπό να φθάσουν στην Ιταλία.

Πέρυσι, 86 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε μετά την αναχώρησή τους για την Ευρώπη από τις ακτές της Λιβύης, σε ένα από τα χειρότερα παρόμοια δυστυχήματα στην Τυνησία.

«Ο αριθμός των πτωμάτων που ανασύρθηκαν έχει φθάσει τα 46. Η ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων πτωμάτων επιβαινόντων σε αυτό το πλεούμενο», δήλωσε ο Μουράντ Μαεκρί, αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 23 γυναίκες και δύο παιδιά, είπε.

Το σκάφος Mare Jonio επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις διάσωσης

H ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση Mediterranea ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επανέλαβε τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο με το σκάφος της, το Mare Jonio.

«H Mediterranea επιστρέφει στη θάλασσα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς κατά της Covid-19, για να παρακολουθεί και να αναφέρει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Μεσόγειο», έγραψε η οργάνωση στο Twitter.

Πέρυσι, το Mare Jonio είχε ακινητοποιηθεί για πολλούς μήνες στο πλαίσιο των αυστηρών αντιμεταναστευτικών νόμων που είχαν θεσπιστεί υπό την ηγεσία του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Η γερμανική Sea Watch είναι αυτή την ώρα η μοναδική άλλη ΜΚΟ που πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης στο Μεσόγειο, έχοντας επαναλάβει τις δραστηριότητές της μόλις πριν από μερικές ημέρες.

«Έπειτα από τρεις και πλέον μήνες στο λιμάνι της #Μεσίνα, κατευθυνόμαστε τελικά στη ζώνη έρευνας και διάσωσης βόρεια των λιβυκών ακτών και πάλι, όπου μας έχουν επειγόντως ανάγκη», ανέφερε σε ένα τουίτ η ΜΚΟ το Σάββατο.

Λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Ιταλία και η Μάλτα έκλεισαν τα λιμάνια τους στους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, βάζοντάς τους σε καραντίνα στα ανοικτά σε ναυλωμένα για την περίσταση σκάφη.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί άλλοι μετανάστες αναχαιτίστηκαν και επιστράφηκαν παράνομα στη Λιβύη, και ορισμένοι πνίγηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αργά τηνΤρίτη, η Sea-Watch ανέφερε πως το drone της εντόπισε τρία σκάφη που κινδύνευαν να βυθιστούν στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, στα οποία επέβαιναν περίπου 200 μετανάστες.

Όμως η ΜΚΟ είπε πως «φοβάται» ότι αναχαιτίστηκαν και επέστρεψαν στη Λιβύη επειδή «ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης βρισκόταν επίσης στην περιοχή».

Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους κανονισμούς ασφαλείας για τα γερμανικά σκάφη διάσωσης μεταναστών, όπως το Alan Kurdi το οποίο διαχειρίζεται η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα σκάφη διάσωσης υπόκεινται τώρα στους ίδιους κανόνες όπως και τα εμπορικά πλοία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να πληρούν επιπλέον απαιτήσεις ασφαλείας.

Μέχρι τώρα τα σκάφη κατατάσσονταν στην κατηγορία των ιδιωτικών σκαφών. Οι μετατροπές στα σκάφη προκειμένου να πληρούν τις νέες απαιτήσεις πυρασφάλειας και άλλες προϋποθέσεις θα είναι πιθανόν κοστοβόρες και χρονοβόρες.

Τα σκάφη διάσωσης δεν θα επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι πανιά αν δεν πληρούν τους όρους αυτούς.

ΜΚΟ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς δυσανάλογους και υποστήριξαν πως η γερμανική κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αυτά με σκοπό να σταματήσει τις αποστολές διάσωσης.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως μοναδικός σκοπός του μέτρου είναι η ασφάλεια των επιβαινόντων στα σκάφη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.