ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΝΑΤΟ: Υποχωρήσεις της Σουηδίας στις πιέσεις Τουρκίας και Στόλτενμπεργκ

1 min read

Η Σουηδία αλλάζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, καθώς και το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων, προς αποφυγή τουρκικού βέτο στην πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει από κοινού με τη Φινλανδία προς το ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να κάνει λόγο για «σημαντικά βήματα» της Στοκχόλμης ενώπιον «θεμιτών» ανησυχιών της Άγκυρας.

Την επομένη της επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη στη Σουηδία από όπου και επανέλαβε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατόν».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά το μελλοντικό καθεστώς της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ζητούμενο παραμένει η ταχύτερη δυνατή ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, επαναβεβαιώνοντας επίσης τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Αρνήθηκε εντούτοις να προβεί σε εκτίμηση εάν το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη ή τις σουηδικές βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον από πλευράς της επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα της έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε ακόμη αυστηρότερη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο αυστηρά αντιμετωπίζει η Σουηδία την τρομοκρατία και για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στη μάχη εναντίον της» ανέφερε.

Στόλτενμπεργκ: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στη Σουηδία την επομένη της επίσκεψής του στη Φινλανδία, από όπου χαρακτήρισε «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, τονίζοντας επίσης πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».

«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες. Πρόκειται για τρομοκρατία, πρόκειται για εξαγωγές όπλων» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Σαούλι Νιινίστο από τη θερινή κατοικία του τελευταίου στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ έκανε αναφορά και στην υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να κατανοήσουμε πως κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονομασία της χώρας, Türkiye -που προφέρεται «τουρ-κι-γιε».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη δηλώσει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση ως προς τις αντιρρήσεις που προβάλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και έχει προαναγγείλει ότι πρόκειται να προσκαλέσει στις Βρυξέλλες αξιωματούχους των τριών χωρών για σχετικές συνομιλίες.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη· καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις» είχε αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ενώ σταθερά τονίζει πως παραμένει στόχος του ΝΑΤΟ η «fast-track» διαδικασία ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι.

Η Συμμαχία έλαβε στις 18 Μαΐου το επίσημο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας που σηματοδοτεί ιστορική μεταστροφή από την αμυντική ουδετερότητα ως απόρροια της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

Κραδαίνει την απειλή βέτο ο Ερντογάν

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σε άρθρο του που φιλοξένησε πρόσφατα ο Economist, ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι «η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα αυτή πριν από την ένταξή τους».

«Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα αυτό» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Τούρκος πρόεδρος.

Με τον όρο τρομοκρατία η Τουρκία χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της και τις γειτονικές της χώρες, Ιράκ και Συρία, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φιλανδία επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.