ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΝΑΤΟ: Η Κίνα ενισχύει τις προσπάθειες να ελέγξει δυτικές υποδομές, στρατηγικές βιομηχανίας

1 min read

Οι δυτικές χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην δημιουργήσουν νέες εξαρτήσεις από την Κίνα καθώς αποκόβονται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στο Κίεβο, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Βλέπουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές μας, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανικούς τομείς-κλειδιά”, είπε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ισπανία.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των υποδομών τους.

“Οι κινεζικές σπάνιες γαίες βρίσκονται παντού, περιλαμβανομένων των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας”, είπε. “Δεν μπορούμε να δώσουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα οποιαδήποτε ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες μας και να μας υπονομεύσουν”.

Στο νέο στρατηγικό δόγμα του που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ περιγράφει την Κίνα ως μια πρόκληση στα “συμφέροντα, στην ασφάλεια και στις αξίες” της Συμμαχίας, ως μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που παραμένει αδιαφανής σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική συσσώρευσή της. Το έγγραφο αντικατοπτρίζει μια αλλαγή. Η προηγούμενη στρατηγική του ΝΑΤΟ από το 2010 δεν ανέφερε το Πεκίνο, το οποίο θεωρείτο τότε κυρίως ως ένας καλός εμπορικός εταίρος και βιομηχανική βάση στη Δύση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.