ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με αμυντικές δαπάνες πάνω από 2% του ΑΕΠ

1 min read

ΗΠΑ: Τους αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών του NATO

Τα 30 κράτη μέλη του NATO ξόδεψαν ποσό που υπολογίζεται πως ανήλθε σε 1,2 τρισεκ. δολάρια για την άμυνα το 2022, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με το 2021, με τις ΗΠΑ να παραμένουν η χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λογαριασμού, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Η εκτίμηση Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τους αριθμούς αυτούς δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση της συμμαχίας, που δείχνει πως στις ΗΠΑ αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών της.

«Σ’ έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή», εκτίμησε ο κ. Στόλτενμπεργκ στον πρόλογο του κειμένου.

Το υπόλοιπο 30% αναλογεί στον Καναδά και σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη. Η αναλογία αυτή δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, παρά την αμερικανική πίεση στους ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολαταύτα, η ετήσια έκθεση του NATO εξαίρει τις ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά διότι αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες «για όγδοη συναπτή χρονιά».

Επτά από τα τριάντα κράτη μέλη έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022, από 8 το 2021 και 11 το 2020.

Γιατί δεν φτάνει η πτώση των διεθνών τιμών στην αντλία

Ωστόσο μόλις τρία κράτη κάλυπταν το όριο το 2014, όταν τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν ταχύτερα τις δαπάνες τους μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από κάθε άλλη χώρα της συμμαχίας το 2022 κατ’ αναλογία προς το ΑΕΠ (3,54%), ήταν από αυτή την άποψη υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ (3,46%). Ακολούθησαν η Λιθουανία, η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Λετονία. Η Γερμανία παραμένει αρκετά πίσω (1,49%), παρά το ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανήγγειλε πως η χώρα θα δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κάθε χρόνο, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για λόγους σύγκρισης, στις ΗΠΑ αναλογεί το 54% του ΑΕΠ των 30 χωρών-μελών του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.