ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νάρκη στα θεμέλια της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας του συστήματος εξετάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

1 min read

Καταγγελίες για φάμπρικα με την εξ αποστάσεως γραπτή ή προφορική εξέταση των φοιτητών, η οποία υιοθετήθηκε ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Νάρκη στα θεμέλια της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας του συστήματος εξετάσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αποτελεί η εξ αποστάσεως γραπτή ή προφορική εξέταση των φοιτητών, η οποία υιοθετήθηκε ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Υπάρχει σωρεία καταγγελιών ότι σπουδαστές απευθύνονται τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή ακόμη και μέσω αγγελιών σε φροντιστήρια, αναζητώντας καθηγητές που θα γράψουν αντί αυτών και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των εξετάσεων για να περάσουν το εξάμηνο, το έτος ή και να πάρουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αντί να επιχαίρει για τα εύσημα του πρωθυπουργού σχετικά με τη δήθεν επιτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευση το διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού, έπρεπε ήδη να έχει επιληφθεί και μαζί με τις πρυτανικές Αρχές να έχει θωρακίσει το σύστημα των εαρινών εξετάσεων στα πανεπιστήμια. Δεν μπορεί, από τη μία, να υπάρχει τρόπος οι μαθητές της γ΄ λυκείου να καθίσουν στα θρανία για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και, από την άλλη, οι φοιτητές να μην μπορούν να μπουν στα αμφιθέατρα, όπως κάθε χρόνο συμβαίνει, για να εξεταστούν γραπτά ή προφορικά.

Αντί του παραδοσιακού τρόπου εξετάσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, δόθηκε η δυνατότητα, λόγω του κορονοϊού, της εξ αποστάσεως γραπτής ή προφορικής εξέτασης. Αυτό έγινε με τη χρήση της πλατφόρμας eClass, από την οποία διανέμονται και απαντιούνται τα θέματα. Ο έλεγχος, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση είναι ανύπαρκτος έως πλημμελής, κάτι που έδωσε το δικαίωμα σε  πολλούς φοιτητές να «καθαρίσουν» με τις εξετάσεις. Ορισμένοι μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι τα κενά του συστήματος, βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν όλα τα μαθήματα που χρωστούσαν από προηγούμενες εξεταστικές και εκεί που θα έπαιρναν πτυχίο σε ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια, προβάρουν ήδη την τήβεννο της αποφοίτησης.

Συμμέτοχοι στο… εκπαιδευτικό έγκλημα είναι και πολλοί καθηγητές φροντιστηρίων ή μη, οι οποίοι  με το αζημίωτο ασφαλώς δηλώνουν πρόθυμοι να λάβουν θέση δίπλα στον φοιτητή και να απαντούν αντί γι’ αυτόν στα θέματα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένα φροντιστήρια «πουλούν» αυτή την υπηρεσία και τα τηλέφωνα από υποψηφίους πέφτουν… βροχή. Η μεγαλύτερη ευθύνη, ωστόσο, βαραίνει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που δεν φρόντισε να διασφαλίσει το αδιάβλητο και το αξιόπιστο των εξετάσεων από τη στιγμή που πρότεινε την εξ αποστάσεως γραπτή και προφορική εξέταση.

Οπως προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση, μέσω της πλατφόρμας eClass διανέμονται τα θέματα στους φοιτητές. Οι καθηγητές μπορούν να θέσουν διαφορετικά θέματα σε ομάδες φοιτητών, ορίζοντας τον απολύτως απαραίτητο χρόνο για τη συμπλήρωσή τους. Η απάντηση του φοιτητή μπορεί να γράφεται σε κόλλα αναφοράς ή Α4, την οποία στη συνέχεια ψηφιοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο και την ανεβάζει στο αντίστοιχο αρχείο της πλατφόρμας eClass σε προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιτήρηση με οπτική επαφή!

Η επιτήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης υποτίθεται ότι θα πραγματοποιείται με οπτική επαφή μέσω των εργαλείων της τηλεδιάσκεψης. Αυτό όμως δεν λέει απολύτως τίποτα. Μπορεί στον ίδιο χώρο με τον φοιτητή να βρίσκεται δίπλα ή απέναντί του ένας καθηγητής και να απαντάει στα ερωτήματα, ενώ ο φοιτητής θα παριστάνει ότι σκέφτεται ή γράφει. Για να αποδίδουμε πάντως τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία οι πρυτανικές Αρχές και οι καθηγητές αντιλήφθηκαν εγκαίρως το κενό και για να διαφυλάξουν το κύρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος έλαβαν τα μέτρα τους, βάζοντας δικλίδες ασφαλείας στις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει, ωστόσο, να αναλογισθεί τις ευθύνες των πράξεών του, που ανοίγουν ζητήματα αξιοπιστίας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και των πτυχίων που θα πάρουν οι φοιτητές.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.