ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ναι» του ΣτΕ στην πανεπιστημιακής αστυνομίας

1 min read

«Ναι» στην σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είπε η ολομέλεια του ΣτΕ κατα πλειοψηφία, κρίνοντας ότι δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Πιο συγκεκριμένα, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας με δυο αποφάσεις τους έκριναν οι διατάξεις του νόμου με τις οποίες προβλέπεται η σύσταση της ΟΠΠΙ (ομάδα προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα).

-Οι ρυθμίσεις των άρθρων 18-20 του νόμου 4777/2021 κινούνται εντός των πλαισίων της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και δεν θίγουν το δικαίωμα των ιδρυμάτων αυτών να αποφασίζουν επί των υποθέσεών τους με δικά τους όργανα και

– Είναι Συνταγματική και νόμιμη η δράση των ΟΠΠΙ, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, θεμελιώνει αστική ευθύνη του Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 ΕισΝΑΚ.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να επισημάνουν ότι οι ΟΠΠΙ δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε, συνεπώς, δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά συνέπια η επίμαχη ρύθμιση, «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.