ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Να γιατί η νίκη του Μπάιντεν προκαλεί πονοκεφάλους στην Τουρκία του Ερντογάν

1 min read

H επικράτηση του Τζο Μπάιντεν προκαλεί τεράστιους πονοκεφάλους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χάνει τώρα την προστασία από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον που του παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της στενής σχέσης τους, μιας σχέσης που του άνοιξε το παράθυρο για την επιθετική, αναθεωρητική του πολιτική.

Ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ανεχθεί την επιθετικότητα του Ερντογάν κι ως εκ τούτου δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν προκύψουν σοβαρές διαφωνίες και ρήγματα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Όπως εξηγεί στο Euractiv ο Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Council of Foreign Relations, επί των ημερών του Τραμπ οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας βρέθηκαν στο επίκεντρο σοβαρότατων διαφωνιών και συγκρούσεων με αφορμή σειρά θεμάτων, όπως η επέμβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS. Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ κι οργή σε Δημοκρατικούς, αλλά και Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο όταν άναψε το πράσινο φως στον Ερντογάν για την μερική κατάληψη της βόρειας Συρίας και με την μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. «Αντίθετα ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι “η Τουρκία είναι το πραγματικό πρόβλημα» και ότι θα πει “στον Ερντογάν ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα”. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τη βοήθεια προς Κούρδους της Συρίας, δεδομένου ότι το ISIS παραμένει μια σοβαρή απειλή», όπως φάνηκε κι από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

Η λίστα των προβλημάτων του Ερντογάν με την Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να επεκτείνει την επιρροή της χώρας του στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν παρενέβη αποφασιστικά στη Λιβύη υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ στέλνοντας drones, συμβούλους και χιλιάδες Σύρους τζιχαντιστές στη μάχη κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τακτική που εφαρμόζει και υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την άλλη, όπως σημειώνει ο Αμερικανός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, η Τουρκία του Ερντογάν αμφισβητεί ως γνωστόν τις ΑΟΖ δύο μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η τακτική του «όλα ή τίποτα» του Τούρκου Προέδρου απειλεί να πυροδοτήσει μια σοβαρή σύρραξη με στρατιωτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, ίσως η πιο άμεση πρόκληση αναφορικά με την Τουρκία για τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, ίσως είναι η διαμάχη με την Άγκυρα για την αγορά από τη Ρωσία των S-400, που συνιστούν απειλή για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά F-35. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προειδοποίησαν κατ’ επανάληψη την Τουρκία με σοβαρές συνέπειες αν προχωρήσει στην αγορά των S-400, αλλά ο Ερντογάν αγνόησε τις εκκλήσεις υποθέτοντας ότι οι σύμμαχοι στο τέλος θα ενδώσουν, όπως και στο παρελθόν επειδή “η Τουρκία είναι απλώς πολύ σημαντική” κι ότι ο Τραμπ θα έβρισκε κάποιο τρόπο να αντιπαρέλθει αυτή την πρόκληση. Προς έκπληξή του οι ΗΠΑ έδρασαν γρήγορα αποπέμποντας από το πρόγραμμα των F-35 την Τουρκία, που δεν θα λάβει κανένα από τα αεροσκάφη στα οποία υπολόγιζε η πολεμική της αεροπορία για την ανανέωση του γηράσκοντος στόλου της. Κι η Τουρκία, που σχεδίαζε να αποκομίσει δισ. δολάρα από την παραγωγή και εξαγωγή ανταλλακτικών των F-35 βρίσκεται τώρα αποκλεισμένη, χάνοντας και τα οφέλη της μεταφοράς τεχνολογίας», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Η Τουρκία, λέει, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αν δεν αναπτύξει τους S-400 – στη δοκιμή των οποίων προχώρησε πρόσφατα – αλλά δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει πληρώσει σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια στη Ρωσία κι ο Ερντογάν «έχει σηκώσει» τόσο πολύ το θέμα δεν μπορεί να επιστρέψει έτσι απλά το σύστημα στη Μόσχα. Χώρια που ακόμη κι αν δεν αναπτύξει τους πυραύλους, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα άναβαν το πράσινο φως για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 αφού η εμπιστοσύνη τους έχει κλονιστεί. Το θέμα των S-400 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Πεντάγωνο, αλλά και στο Κογκρέσο, που ψήφισε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα ενέτειναν την αγωνία της αν δεν τις μπλόκαρε ο Τραμπ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν, που έχει ήδη τεταμένες σχέσεις με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, πιθανότατα θα στηρίξει τις κυρώσεις ως διπλωματικό μοχλό πίεσης.

Ο Ερντογάν, οι περί αυτόν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν έχουν κρύψει την απέχθειά τους για τον Μπάιντεν, που έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ενώ δεν ξεχνούν ότι ο Δημοκρατικός πολιτικός ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικόπηματος το 2016, την οποία κατά την Άγκυρα ενορχήστρωσε ο αυτοεξόριστος στην Αμερική ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν. Αν και η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοσή του, δεν έχει προσκομίσει στις ΗΠΑ τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα για να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του. Ο Ερντογάν, λέει ο Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ, τηλεφωνούσε συχνά στον Τραμπ και τον έπειθε να συναινέσει σε αιτήματα που άφηναν άφωνη τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον. «Ο Μπάιντεν», καταλήγει, «θα είναι πολύ διαφορετικός πρόεδρος. Είναι προσηλωμένος στους θεσμούς. Ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να παρακάμπτει την αμερικανική κυβερνητική γραφειοκρατία και να έχει απευθείας πρόσβαση στον Μπάιντεν, ούτε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πρόθυμος για αμοιβαία επωφελείς ιδιωτικές συναλλαγές»…


Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.