ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση βάζουν τα Σκόπια – Οι προκλητικές δηλώσεις Ντιμιτρόφ και η «αφωνία» Νίμιτς – ΒΙΝΤΕΟ

1 min read

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των διαπραγματεύσεων η σκοπιανή πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ έχοντας δίπλα του τον Μάθιου Νίμιτς αξίωσε προκλητικά να εξαιρεθεί η μακεδονική ταυτότητα από τις συζητήσεις, ενώ υποστήριξε ότι τα περί αλυτρωτισμού είναι στη σφαίρα της ελληνικής φαντασίας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς. «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, μπροστά στον Νίμιτς, ο οποίος δεν αντέδρασε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα των Σκοπιανών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές. «Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», είπε ο κ.Νίμιτς.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ

«Είναι απαραίτητο να δοθεί μια επιπλέον ώθηση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση αυτού του ζητήματος κάτι που είναι απαραίτητο για την σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής» είπε στον ειδικό διαμεσολαβητή ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η αντιπολίτευση έριχνε καρφιά στην κυβέρνηση Ζάεφ, σήμερα άλλαξε στάση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος VMRO δηλαδή, μετά τις επαφές με τον Νίμιτς, τάχθηκε στο ίδιο μήκος με τον Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι θέλει να βρεθεί μια λύση, που όμως θα σέβεται την ταυτότητα των Σκοπιανών.

Ενόχληση της Αθήνας για τη δήλωση Νίμιτς«Έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε ο κ. Νίμιτς μας ερμηνεύει». Με αυτό το λακωνικό σχόλιο εξέφρασαν ελληνική διπλωματική κύκλοι την δυσφορία της Αθήνας για την δήλωση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, μετά τις σημερινές του επαφές στα Σκόπια, ότι δεν στις συναντήσεις του με την ελληνική πλευρά δεν έχει αντιληφθεί κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ

Λύση του Σκοπιανού μέχρι τον Ιούνιο “βλέπει” ο Κοτζιάς

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για λύση του ζητήματος.

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην πΓΔΜ την περασμένη χρονιά και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε, «θα έχει διευθετηθεί».

Εν συνεχεία ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει το Reuters η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολιτική στήριξη για τη διαπραγματευτική της θέση.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει; Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο “Μακεδονία”, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», είπε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε και στην ερώτηση για τα συλλαλητήρια.

«Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό, δεν έχουν κακές προθέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.