ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μπόνους σε e-αποδείξεις Ποιοι θα κερδίζουν πρόσθετες μειώσεις φόρου

1 min read

Αλλαγές αναμένεται να έρθουν στα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τη λήψη αποδείξεων λιανικών συναλλαγών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, μερικές από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογουμένους, προκειμένου, όταν συναλλάσσονται με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, να εξοφλούν τις δαπάνες τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και να ζητούν την έκδοση αποδείξεων. Οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις προβλέπουν την υποχρέωση κάθε φυσικού προσώπου να εξοφλεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών πάσης φύσεως δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, συνολικού ύψους έως και 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος. Προβλέπουν επίσης την επιβολή ποινής που έχει τη μορφή πληρωμής επιπλέον φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπανών. Οι διατάξεις αυτές θα τροποποιηθούν προκειμένου η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να γίνει μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να θεσπιστούν εκπτώσεις δαπανών για συναλλαγές με κλάδους επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.Προαναγγελία

Τις αλλαγές στο σύστημα των κινήτρων για τη λήψη e-αποδείξεων προανήγγειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα η Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), με συντονιστή τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και πρόεδρο της Ακαδημίας, Γεώργιο Μαυραγάνη. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα προβλέπουν στοχευμένες εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ή από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου. Οι δαπάνες που θα επιτρέπεται να εκπίπτουν θα αφορούν σε συναλλαγές με κλάδους επιχειρήσεων που εμφανίζουν μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Προϋπόθεση δε για την έκπτωση των δαπανών αυτών θα είναι η εξόφλησή τους να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, ότι από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου θα αφαιρείται (θα εκπίπτει) ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών, στις ακόλουθες -ενδεικτικά αναφερόμενες- κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών:

* Έμποροι λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, σε καταστήματα ή σε λαϊκές αγορές.

* Παραγωγοί και έμποροι λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές.

* Μίνι μάρκετ, παντοπωλεία.

* Κρεοπωλεία.

* Οπωροπωλεία.

* Περίπτερα.

* Βιβλιοχαρτοπωλεία.

* Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ταξί, φορτηγά, λεωφορεία).

* Εστιατόρια, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, ταβέρνες, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, καντίνες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης.

* Συνεργεία αυτοκινήτων.

* Καταστήματα παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης συσκευών και αντικειμένων.

* Τουριστικά καταλύματα, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

* Υδραυλικοί.

* Ηλεκτρολόγοι.

* Συντηρητές κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.

* Ελαιοχρωματιστές.

* Λοιποί επιτηδευματίες του κλάδου της οικοδομής (πλακάδες, σοβατζήδες κ.λπ.), που πραγματοποιούν εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και συντήρησης κατοικιών.

* Γυμναστήρια.

* Κουρεία-κομμωτήρια.

* Καταστήματα παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

* Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

* Φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών.

* Κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα.

* Ωδεία, σχολές χορού.

* Δικηγόροι.

* Ιατροί.

* Οδοντίατροι.

* Κτηνίατροι.

* Λογιστές-φοροτεχνικοί.

* Οικονομικοί σύμβουλοι, οικονομολόγοι.

* Τεχνικά γραφεία.

* Γραφεία διοργάνωσης συνεστιάσεων, εκδηλώσεων κ.λπ.

Θα… συμφέρει

Για να είναι ισχυρά τα κίνητρα, δηλαδή για να δέχονται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτες ή άλλα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών και να ζητούν και την έκδοση αποδείξεων απ’ όλες τις παραπάνω κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, το ποσοστό του συνολικού ποσού των δαπανών το οποίο θα εκπίπτει θα καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε, σε κάθε περίπτωση, η μείωση φόρου εισοδήματος που θα προκύπτει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό του ΦΠΑ που θα καταβάλλεται εξαιτίας της έκδοσης απόδειξης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της συνολικής ετήσιας δαπάνης που θα αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%.

Στο τραπέζι

Οι παραπάνω κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα εξετάζεται να αντιμετωπίζονται με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους όσον αφορά τη συμμετοχή τους ή μη στο γενικό σύνολο δαπανών για τις οποίες ο φορολογούμενος θα πρέπει να ζητά αποδείξεις:

α) Να πάψουν εντελώς να συμπεριλαμβάνονται στο γενικό σύνολο δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος για να καλύψει ένα όριο ποσού ίσο με το 20% ή το 30% του ετήσιου εισοδήματός του ώστε να αποφύγει την ποινή της επιπλέον επιβάρυνσης με φόρο 22%. Στην περίπτωση αυτή, το όριο του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα χαμηλώσει στα επίπεδα του 10%-20% επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος.

β) Να εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται και στο γενικό σύνολο δαπανών που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος αλλά χωρίς την προϋπόθεση εξόφλησής τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό θα συμβεί εφόσον γίνει και μια άλλη τροποποίηση στο ισχύον σήμερα μέτρο των αποδείξεων, η οποία θα προβλέπει ότι για την κάλυψη ποσοστού 20%-30% του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος με δαπάνες βάσει αποδείξεων θα γίνονται δεκτές όχι μόνο οι δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αλλά κι αυτές που έχουν εξοφληθεί με μετρητά. Την τροποποίηση αυτή έχει προαναγγείλει ήδη σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.