ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μπλόκο από Γαλλία, Δανία και Ολλανδία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και ΠΓΔΜ (βίντεο)

1 min read

Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες καθυστερήσεις στην ενταξιακή τους πορεία, έναν χρόνο μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον τρέχοντα Ιούνιο, μετά από πιέσεις της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

«Μία μειοψηφία χωρών δεν ήταν έτοιμη να εγκρίνει από σήμερα την πρόταση της Κομισιόν για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω πως έως τον Οκτώβριο θα έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για την διεύρυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος διεύρυνσης της Ε.Ε.

“Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ”, δήλωνε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Γκεόργκε Τσιάμπα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έντσο Μοαβέρο, υποστήριζε ότι θα έπρεπε να υπάρξει τελική συμφωνία στο σημερινό (σ.σ Τρίτης) Συμβούλιο .

«Θα έπρεπε να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο. Τα ανοικτά ζητήματα εν πολλοίς συνδέονται με την ψήφο στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο ανέβαλε για μετά το καλοκαίρι για την πρόοδο στα ζητήματα διεύρυνσης, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία για να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Έντζο Μοαβέρο, Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Παρά την σύσταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Μαΐου, για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, το γερμανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε την λήψη σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η ολλανδική κάτω βουλή, έχει απορρίψει το άνοιγμα των διαβουλεύσεων με την Αλβανία.

«Δεν πρόκειται διόλου για πρόσχημα. Η έκθεση προόδου έφθασε πολύ αργά. Χρειαζόμαστε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Το γερμανικό κοινοβούλιο από την πλευρά του αναφέρει ότι είχε πολύ λίγο χρόνο για να μελετήσει δεόντως την έκθεση. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα κι από άλλες χώρες, αλλά όπως και να ‘χει θα πρέπει να δώσουμε στην Μπούντεσταγκ τον χρόνο, που θέλει. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να το κάνω, όμως ταυτόχρονα ελπίζω ότι σύντομα, το πολύ τον Οκτώβριο θα επιτύχουμε τη θετική αναγνώριση», διευκρίνισε ο Μίκαελ Ροτ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας.

Η Γαλλία έχει δείξει επίσης απροθυμία, καλώντας την ΕΕ να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα πριν προχωρήσει σε νέα διεύρυνση. Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχει περιορίσει την διάθεσε για διεύρυνση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, ενώ η Κύπρος απείλησε με βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν η Ένωση δεν σκληρύνει την στάση της απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ήλπιζαν ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα έδιναν το πράσινο φως κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για έγκριση από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων, τονίζουν ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

πηγή: euronews.gr 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.