ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Μπαχαλάκηδες της γειτονιάς» πίσω από τις επιθέσεις για τον «Λουκά» – Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για «γέννηση» νέων τρομοοργανώσεων

1 min read

Στρατολόγηση «μικρών» ταραξιών της… γειτονιάς βλέπουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πίσω από τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, καταστροφές, φθορές, παρεμβάσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο καταδικασμένο μέλος της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πρόκειται για μικρές ομάδες-«πυρήνες», αποτελούμενες από περίπου 15-20 άτομα, που εναλλάσσονται και προβαίνουν σε επιθέσεις για τις οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη με διαφορετικές επωνυμίες. Φέρεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια τέτοιων ενεργειών συμπαράστασης στο όνομα του «Λουκά» της «17Ν», με τους αρμόδιους αξιωματικούς να αναζητούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις και να είναι ικανά προκειμένου να οδηγήσουν σε συλλήψεις και το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Σχεδιασμός

Σε αυτό το πλαίσιο των ερευνών αναζητούν στοιχεία που θα μπορούσαν να προκύπτουν από διαδικτυακές επικοινωνίες συνεννόησης μέσων των social media και εφαρμογών επικοινωνίας για το συντονισμό και τον χρόνο εκδήλωσης τέτοιων ενεργειών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει κεντρικός συντονισμός αυτών των μικρών ομάδων, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί επιχειρησιακά και ανάλογα προβαίνουν σε χαμηλού αλλά και αναβαθμισμένου χαρακτήρα ενέργειες, από το σπάσιμο μιας τζαμαρίας έως τις καταδρομικές επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής και σε περιπολία του Α.Τ. Ζωγράφου.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση αυτών των ομάδων σε κάτι πιο επικίνδυνο μελλοντικά, ακόμη και σύντομα στην περίπτωση δυσάρεστων εξελίξεων της υγείας του καταδικασμένου για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα. Τέτοιου τύπου «αναβαθμίσεις», που φθάνουν μέχρι και το επίπεδο της δημιουργίας ένοπλων οργανώσεων με τρομοκρατική δράση, έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν, με πρόσφατη αυτή μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία έδωσε την αφορμή-«ώθηση» για τη δημιουργία τριών τρομοκρατικών επωνυμιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει εξαρθρωθεί.

Χαρτογράφηση

Με αυτά τα δεδομένα, και λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα, η ηγεσία της Αστυνομίας ενεργοποίησε εντονότερα την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε επίπεδο χαρτογράφησης προσώπων και ομάδων που θα μπορούσαν να έχουν οργανωτικό ή επιχειρησιακό ρόλο σε μία ενδεχόμενη αναβίωση της νεο-τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμοποιήσουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, σε μία προσπάθεια πρόληψης και εντοπισμού τέτοιων προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Προς το παρόν, εντοπίζονται διάσπαρτες και αποκεντρωμένες ενέργειες από «μπαχαλάκηδες της γειτονιάς», όπως τους χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί, καθώς φαίνεται πως ορμητήρια των πράξεών τους είναι χώροι διαμονής τους ή πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Χθες απόγευμα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, περισσότερα από 1.500 άτομα από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ανοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα για το καταδικασμένο μέλος της «17 Νοέμβρη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Πανεπιστημίου, κατά την οποία άναψαν καπνογόνα και λίγο μετά τις 19:30 ολοκλήρωσαν τη διαδήλωση φτάνοντας στην πλατεία Ομονοίας. Σε μια ακόμα ενέργεια που εκτιμάται πως έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αργά το βράδυ της Τρίτης άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση με γκαζάκια σε πολυκατοικία όπου διαμένει πρώην δικαστικός στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.