ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Morgan Stanley: Η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει την ευελιξία του PEPP και θα αγοράσει ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

1 min read

Καλά μηνύματα για Ελλάδα και Ιταλία

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η Morgan Stanley εκτιμά πως το πιο πιθανό σενάριο είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των επανεπενδύσεων του PEPP και να τονίσει την ευελιξία τους ξεκινώντας τις αγορές ιταλικών και ελληνικών ομολόγων, παρά κάποιο νέο εργαλείο, Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί τελικά ο κίνδυνος του κατακερματισμού. 

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής βασίζεται στον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο κόστος δανεισμού στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξάνεται γραμμικά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή, το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σημαντικά περισσότερο σε ορισμένες χώρες από ό,τι σε άλλες, η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση κατακερματισμένης μετάδοσης.

Η πρόεδρος και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δήλωσαν ότι δεν θα ανεχθούν μια κατακερματισμένη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και ότι έχουν όλα τα εργαλεία διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Ειδικότερα, η ΕΚΤ έχει τονίσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ευέλικτα οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP. Επιπλέον, έχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές για ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Η Morgan Stanley βλέπει τρία πιθανά αποτελέσματα:

Λεκτική παρέμβαση: Η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει να εκδώσει μια δήλωση, παρόμοια σε περιεχόμενο με τη χθεσινή ομιλία του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Επανεπενδύσεις PEPP: Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσημα να αποφασίσει να ενεργοποιήσει την ευελιξία επανεπενδύσεων του PEPP και να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά και ελληνικά ομόλογα. Μπορεί επίσης να ανακοινώσει έναν ειδικό φάκελο.

Νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού: Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ένα νέο πρόγραμμα και να ανακοινώσει τα βασικά χαρακτηριστικά του σήμερα. Το πρόγραμμα πιθανότατα θα ξεκινήσει μόνο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση.

“Πιστεύουμε ότι το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό. Μόνο η λεκτική παρέμβαση φαίνεται ανεπαρκής σε αυτό το στάδιο. Ταυτόχρονα, η στιγμή για τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος πιθανότατα δεν έχει φτάσει, καθώς η διεύρυνση των spreads που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής δεν ήταν συστημική. Επιπλέον, οι επανεπενδύσεις PEPP έχουν αναφερθεί πολλές φορές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά, και φαίνεται πιθανό η ΕΚΤ να εξαντλήσει πρώτα αυτό το εργαλείο προτού ξεκινήσει ένα εντελώς νέο πρόγραμμα για τον έλεγχο των περιφερειακών spreads”, τονίζει η Morgan Stanley. 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, ακόμη και η πλήρης κατανομή των επανεπενδύσεων PEPP στις χώρες της περιφέρειας θα αντιπροσώπευε μόνο το ένα τρίτο της συνολικής ακαθάριστης προσφοράς. Έτσι, ενώ η ανακοίνωση επανεπενδύσεων PEPP μπορεί να είναι αρκετή για σήμερα, είναι απίθανο να είναι πλήρως επαρκής για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.