ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μόνο mRNA εμβόλια στην Ευρώπη από το 2022 Εμβολιασμοί χειμώνα καλοκαίρι

1 min read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συνεχίσει το 2022 τους εμβολιασμούς μόνο με mRNA εμβόλια, καθώς θα διακόψει τα συμβόλαια της με την AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ δεν φαίνεται να δείχνει διατεθειμένη να προμηθευτεί το Sputnik V. 

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως θα βασιστεί κυρίως σε αυτό της Pfizer, αλλά και της Moderna, με την Pfizer να έχει αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες πως το εμβόλιο της προσφέρει ανοσία 6-8 μήνες, έτσι οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιάζονται δύο φορές τον χρόνο.

Σύμφωνα με τη «La Stampa», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να ανανεώσει για το 2022 τα συμβόλαια με τις εταιρίες AstraZeneca και Johnson & Johnson μετά τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν σε ανθρώπους που τα είχαν κάνει. Αυτό, όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, πρακτικά σημαίνει ότι το ερχόμενο έτος οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιάζονται μόνο με εμβόλια που έχουν ως βάση το mRNA, όπως είναι αυτό της Pfizer και της Moderna.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρίες που παράγουν αυτά τα εμβόλια δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους» έγραψε η «La Stampa», αναφερόμενη στην AstraZeneca και Johnson & Johnson. Πρόσθεσε ότι η πληροφορία της προέρχεται από πηγές του ιταλικού υπουργείου Υγείας, οι οποίες, ωστόσο, δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι την Τρίτη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Johnson & Johnson λόγω εξαιρετικά σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε έξι ασθενείς. Είχε προηγηθεί σε πολλές χώρες ανάλογος προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δ.Κούβελας: «Υπάρχουν ανάλογοι θάνατοι και με τα άλλα εμβόλια – Οι κλινικές μελέτες έγιναν τσαπατσούλικα»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα, μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.

«Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό. Αλλάζουν οι ηλικίες, το φύλο. Δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια» σημειώνει.

Παράλληλα, τονίζει πως υπάρχουν ανάλογοι θάνατοι και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία και πως όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Ξαναβρίσκουμε μπροστά μας το ότι δεν τα εντοπίσαμε στις κλινικές μελέτες γιατί έγιναν λίγο τσαπατσούλικα. Αλλά δεν έγινε κάτι. Είναι χαμηλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες» πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε πως μέσω του προφίλ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν τα εμβόλια να δίδονται στοχευμένα

«Για παράδειγμα, της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες και να γίνεται σε άνδρες. Στους ηλικιωμένους, άνω των 87 που δεν κάνουν αντισώματα με Pfizer, θα μπορούσαν να τους χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca» δήλωσε.

Δημοσίευση στα Social Media