ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μόνο 2 στους 100 θα δουν αύξηση στη σύνταξη! Οι αλλαγές σε παροχές, επιδόματα και «πέναλτι»

1 min read

Σε μια σημαντική διόρθωση της τελευταίας στιγμής για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που δικαιούνται «διπλό χρόνο» ασφάλισης, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο τελικό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε, χθες, στη Βουλή, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (2 Φεβρουαρίου) που αποδείκνυε ότι οι συντάξεις τους θα μειώνονταν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως είχαν αρχικά διαμορφωθεί. Με το νομοσχέδιο «κλειδώνει», επίσης, ότι πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά από τον Οκτώβριο 2019 και μετά, θα λάβουν μόλις οι 2 στους 100 συνταξιούχους (περίπου 50.000).

Όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», για τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ που δικαιούνται «διπλό χρόνο» ασφάλισης με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα για όσους συγκέντρωναν από 45 έτη ασφάλισης και πάνω, οι συντάξεις θα μειώνονταν από 0,55% έως και πάνω από 8,15%. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διόρθωσε το σφάλμα αυτό και προχώρησε στην αναθεώρηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, δίνοντας μιάμιση ποσοστιαία μονάδα επιπλέον της μισής, που αρχικά είχε οριστεί ως προσαύξηση για όσους έχουν από 45 έτη και πάνω.

Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (κυρίως των «παλαιών» αλλά και των «νέων») τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου ’20) απ’ όσο φαίνεται οι 98 στους 100 δικαιούχους κύριων συντάξεων δεν θα λάβουν αυξήσεις παρά μόνο «εικονικές». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει κοστολόγηση της επιβάρυνσης που θα προκαλέσει ο επανυπολογισμός συντάξεων (αναμένεται να γίνει μέχρι τον Ιούνιο).

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 2.200.000 «παλαιούς» συνταξιούχους (προ «νόμου Κατρούγκαλου» – ν.4387/2016) φαίνεται ότι πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά δεν θα λάβει σχεδόν κανείς ή -στην καλύτερη περίπτωση- απειροελάχιστοι λόγω των προσωπικών διαφορών. Τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν απόλυτα εάν και στον νέο επανυπολογισμό δεν ληφθούν υπόψη (όπως έγινε στα τέλη του 2018) οι επιπλέον -των βασικών- ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους «παλιούς» συνταξιούχους, όσο αυτοί εργάζονταν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο 13ος και 14ος μισθός, ο χρόνος ασφάλισης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επιπλέον ποσά που απέδιδαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νάσου Χατζητσάκου από τους περίπου 300.000 «νέους» συνταξιούχους, όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, πραγματικές αναπροσαρμογές της τάξης των 77 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, στη συντριπτική πλειονότητα τους και διορθωτικά ποσά από 693 έως 770 ευρώ (για 9 ή 10 μήνες, αντίστοιχα) θα δικαιωθούν το πολύ οι 2 στους 10! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 50.000 “νέους” συνταξιούχους, περίπου 40.000 (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά, από 500 έως και 2.100 ευρώ τον μήνα, μεικτά) θα δικαιωθούν αυξήσεις από 2,8 έως και 151,41 ευρώ τον μήνα.

Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους εργάζονται

Αλλαγές συμπεριλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνδικάτων που απεργούν σήμερα. Οι τροποποιήσεις αφορούν στους εργαζόμενους συνταξιούχους, στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για παροχές Υγείας, στα επιδόματα αναπηρίας και στις μητέρες μισθωτές.

Το «πέναλτι» για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται μειώνεται στο 30%, από το 60%, που παρακρατείτο από τις συντάξεις τους. Ειδικά όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 62 ετών. Διαφορετικά θα τους μειώνονται κατά 30%. Από το «κούρεμα» θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη και συνεχίζουν να δουλεύουν ως αγρότες.

Το «πέναλτι» του 30% θα ισχύει και για όσους συνταξιούχους εργάζονταν πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όμως για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρξει μεταβατική περίοδος (θα ενταχθούν στο νέο σύστημα από το 2021 και μετά).

Επίσης, θα μειώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στις 50 ημέρες (από τις 75) για τους µισθωτούς και στους 2 µήνες (από τους 3) για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (6%) τα εξής βοηθήματα: το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα τυφλότητας που λαμβάνουν δικαιούχοι σύνταξης.

Τέλος, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται διόρθωση για τις μητέρες μισθωτές. Συγκεκριμένα, θα διατηρηθεί η δυνατότητα να καταβάλλουν μειωμένες κατά 50% εισφορές για κύρια ασφάλιση για 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.