ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων: Στην ελίτ του ΝΑΤΟ – «Άριστα» σε εμπόλεμη κατάσταση – Η χαοτική διαφορά με τις Τουρκικές

1 min read

Όχι απλά κέρδισε την πιστοποίηση έπειτα από μια απαιτητική και επίπονη αξιολόγηση αλλά κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ψηλότερα από Μονάδες με ιστορία και περγαμηνές στις Ειδικές Επιχειρήσεις και στον ανορθόδοξο πόλεμο και μεταξύ των top παγκοσμίως όπως η Delta, οι Navy Seals  και η Bρετανική.

Για το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών αλλά και συνολικά για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η ‘’διαβολοβδομάδα’’ αξιολόγησης από το ΝΑΤΟ Special Operation Headquarters ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Η ομάδα που έφτασε από το NSHQ και τη Mons του Βελγίου πέρασε από ‘’μικροσκόπιο’’ την Ελληνική επίλεκτη Μονάδα με στόχο να την αξιολογήσει και να την πιστοποιήσει σύμφωνα με τις διαδικασίες της Συμμαχίας. Σε μια κατάσταση που προσομοίαζε με πραγματικές επιχειρήσεις. Όπως ακριβώς έχει κάνει τα τελευταία χρόνια με τουλάχιστον 20 από τις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων κρατών μελών του ΝΑΤΟ. about:blank

Το σενάριο αξιολόγησης προέβλεπε άμεση αντίδραση σε κατάσταση κρίσης ή σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών να εγκαταλείπει τη Βάση του στο ΚΕΕΔ και να αναπτύσσεται  σε μεγάλη απόσταση με στόχο την ανάληψη δράσης σε όλες τις μορφές Ειδικών Επιχειρήσεων και ανορθόδοξου πολέμου όπως ακριβώς είναι εκπαιδευμένο. Κάθε κίνηση και ενέργεια βρισκόταν υπό την συνεχή παρακολούθηση των ΝΑΤΟικών αξιολογητών οι οποίοι μετρούσαν κυριολεκτικά τα πάντα. Διαδικασίες, χρόνους αντίδρασης, σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των σεναρίων. Military Assistance,  Direct Action και Special Reconnaissa nce ήταν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους τα Στελέχη του ΕΤΑ κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από την ειδική ομάδα του NATO  Special Operations Headquarters.

Kάθε επιχειρησιακό σενάριο ήταν και πιο δύσκολο από το προηγούμενο με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ να καταγράφουν συνεχώς τις παρατηρήσεις τους από τον τρόπο που λειτουργούσαν και αντιμετώπιζαν κάθε πρόκληση οι Έλληνες κομάντος. Εξοπλισμός, διαδικασίες εκτέλεσης, αυτοματισμοί, ταχύτητα εκτέλεσης, πειθαρχία βρέθηκαν στο επίκεντρο και βαθμολογήθηκαν βήμα-βήμα. 24 ώρες το 24ωρο οι SOF του ΕΤΑ βρίσκονταν σε μόνιμο συναγερμό με τα σενάρια να εκτελούνται ημέρα και νύχτα με καταιγιστικό ρυθμό όπως ακριβώς σε πραγματικές καταστάσεις. Η ανάπτυξη έγινε στη λογική εξάμηνου επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Με τις εκπαιδευμένες ομάδες σε συνεχή situation awareness  ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αναλάβουν δράση σε όλα τα σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της Μονάδας που περιλαμβάνει βαρύ οπλισμό, οχήματα μάχης, drones αλλά και ηλεκτρονικά βοηθήματα υψηλής τεχνολογίας όπως μικροκάμερες, military tablets , συσκευές GPS κλπ εντυπωσίασε τους ΝΑΤΟικούς αξιολογητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες τις αποστολές οι κομάντος του ΕΤΑ μετέδιδαν realtime την εικόνα από την περιοχή των επιχειρήσεων τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα στο commander center σε απόσταση άνω των 50 χλμ την οποία παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων και οι αξιολογητές. Την αξιολόγηση επέβλεπε συνεχώς ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας με την στρατιωτική ηγεσία να μην κρύβει την ικανοποίησή της για τη ΝΑΤΟικη  πιστοποίηση που κέρδισε με το ‘’σπαθί’’ της η Ελληνική επίλεκτη Μονάδα.

Σε όλα τα σενάρια τα task group του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών συγκέντρωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες με αποτέλεσμα να αξιολογηθούν στο level 3 επίπεδο, δηλαδή στο ανώτατο πάνω από τον Μέσο Όρο  των Μονάδων που έχουν αξιολογηθεί το τελευταίο διάστημα, εκεί που κατατάσσονται Μονάδες όπως η Delta και η SAS. Τόσο για το ΕΤΑ όσο και για τη νεοσύστατη ΔΕΠ αλλά και συνολικά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των αλμάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. ΕΤΑ, ΜΥΚ, Ζ΄ ΜΑΚ έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη την ώρα που οι αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας παραμένουν εγκλωβισμένες στα στενά όρια της χώρας και αποφεύγουν κάθε σύγκριση σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.