ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μνημόνιο επιβάλει Η Γερμανία και στα ελληνοτουρκικά

1 min read

Η Γερμανία θέλει να επιβάλει «μνημόνιο» και στα ελληνοτουρκικά – Τι συνέβη στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Οι τουρκικοί πανηγυρισμοί

Ελληνοτουρκικά: Η τάση του Βερολίνου να ευνοεί την Τουρκία, ή τουλάχιστον να μην επιτρέπει στην ΕΕ να ακολουθήσει μια πιο σκληρή στάση έναντι της Αγκυρας, προκειμένου να ανασχθεθεί η επιθετικότητά της, έγινε για μια ακόμη φορά εμφανής στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Εκεί, εμφανώς, η Γερμανία και οι χώρες – “σύμμαχοί” της, οι οποίες παλαιότερα ταυτίστηκαν μαζί της, ως υπέρμαχοι της “σκληρής” οικονομικής γραμμης έναντι της Ελλάδας, και πρόσφατα συντάχθηκαν με το Βερολίνο ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τώρα επιχειρούν να “αδειάσουν” την Ελλάδα κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πλάτες στην Τουρκία.

Τουρκικοί πανηγυρισμοί

Ως ήταν αναμενόμενο, η στάση του “φιλοτουρκικού λόμπυ” εντός της ΕΕ, προκάλεσε πανηγυρισμούς στην Αγκυρα. Ακόμα και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όσο κι΄ αν θέλησε να κρυφτεί, η χαρά δεν την άφησε.

Ετσι, έσπευσε να σηκώσει tweet με τίτλο της εφημερίδας, “Καθημερινή”, πανηγυρίζοντας για την φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας. “Η Γερμανία αντιτάχθηκε έντονα στη στήριξη της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και έδειξε μεγάλη αντίδραση στην Ελλάδα για τη συμφωνία”, ‘εγραφε η εφημερίδα, και η τουρκική πρεσβεία δεν παρέλειψε να το αναπαράγει στα τουρκικά

Η Γερμανία θέλει να επιβάλει «μνημόνιο» και στα ελληνοτουρκικά

Από τη μεριά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά οι “κακοί” Ελληνες και οι Κύπριοι είναι αυτοί που δεν τον θέλουν.

Πρόκειται για την συνήθη τακτική της Αγκυρας να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διαλόγου, και, βέβαια, να επιρρίπτει, ως συνήθως, στο πλαίσιο του blame game (παιχνίδι ευθυνών) τις ευθύνες για τα αδιέξοδα στην ελληνική πλευρά και στη Λευκωσία.

“Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της”, αναφέρεται στο tweet του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΟΖ: Παίζει η Αίγυπτος σε διπλό ταμπλό με Ελλάδα και…

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 13/8 Αποτελέσματα Αριθμοί και…

Αποστολάκης «καρφώνει» Καμμένο και αναλύει τις…

Και προσθέτει: “Η ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε μας, αλλά σε εκείνους που προβαίνουν σε μονομερείς και προκλητικές (σ.σ. provocative) κινήσεις στην Ανατολική Μεσογειο, και σε εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων”.

Είναι προφανές ότι η Αγκυρα, κατ’ αυτό τον τρόπο, απαντούσε -και- στο “κάλεσμα” του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας, ο οποίος, χτες, σε ανάρτησή του στο twitter έγραφε:

“Μιλήσαμε, επίσης, σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου και της Τουρκίας. Οι προκλήσεις (σ.σ. provocations) πρέπει να σταματήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, που σημαίνει απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών”.

Γερμανικό κτύπημα κάτω από τη ζώνη

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι το tweet αυτό, ανήρτησε ο Γερμανός υπουργός, προτού καν ξεκινήσει η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κάτι που εκτός από παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, αποτελεί σαφή προσβολή προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που θα ελάμβανε μέρος στη συνεδρίαση.

Ηταν εμφανές ότι ο κ.Μάας ήθελε, ακόμα και με αυτόν τον παιδαριώδη διπλωματικώς τρόπο, να προκαταλάβει τη Σύνοδο, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζοντας ως δευτερεύον θέμα τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς και ότι, εν πάση περιπτώσει, οι Ελληνες πρέπει να τα βρουν με τους Τούρκους, με διάλογο, και να μην μας … ζαλίζουν.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο tweet που έκανε ο Χ.Μάας δεν ήταν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά για την έκκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία, μετά τις πρόσφατες εκλογές. Κάτι που, οφθαλμοφανώς, ενδιέφερε περισσότερο το Βερολίνο, στην παρούσα, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Απειλές για βέτο;

Ως όλα δείχνουν, όμως, η γερμανική τακτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, δεν περιορίστηκε μόνον εκτός Συνόδου, στα … τιτιβίσματα του Γερμανού υπουργού, αλλά και εντός της συνεδρίασης (τηλεδιάσκεψη).

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ, στο Σύνοδο υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν με το πέρας συνεδρίασης.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Γεγονός που αποδίδεται στην έντονη ενόχληση του Βερολίνου, επειδή η Αθήνα προέβη σε συμφωνία με το Κάϊρο για την ΑΟΖ μια ημέρα προτού ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, με γερμανική διαμεσολάβηση. Εκτιμάτο ότι θα αρχίσουν στις 24 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι και η Αγκυρα δήλωσε τη δυσαρέσκειά της για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν τήρησε το λόγο της, τη στιγμή που είχε συμφωνήσει να αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Ακόμα κι’ έτσι να είναι τα πράγματα, πάντως, τη στιγμή που η Τουρκία προέβαινε σε νέες προκλητικές ενέργειες με το “Ορούτς Ρέϊς” και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία και τα “παιχνίδια πολέμου” εντείνονταν στην περιοχή, είναι αδιανόητο το Βερολίνο να τηρεί τακτική ίσως αποστάσεων και να μην επιδεικνύει στοιχειώδη αλληλεγγύη έναντι ενός εταίρου του στην ΕΕ, στην Ελλάδα.

Πόσο μάλλον, όταν, στην προκειμένη, η Τουρκία είναι η επιτιθέμενη, που θέλει να “μαρκάρει”, όπως κάνουν τα σκυλιά, μια περιοχή που δεν είναι δική της, και η Ελλάδα είναι ο αμυνόμενος.

Η άρνηση της γερμανικής πλευράς για σκληρότερο ανακοινωθέν εκ μέρους της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, φέρεται να είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η ελληνική πλευρά να αρνηθεί να συνυπογράψει την διατύπωση για τη Λευκορωσία. Θέμα που “έκαιγε” τη Γερμανία.

Μια τέτοια κίνηση, πρακτικά, σημαίνει βέτο, και εκ μέρους της Ελλάδας, και από τη μεριά της Γερμανίας. Εάν πράγματι συνέβησαν όλα αυτά, τότε εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Αφού τα πήρε όλα ο Ν.Δένδιας, όπως άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του, γιατί τα έβαλε με την Γερμανία; Γιατί “μπλόκαρε” την Λευκορωσία;

Γιατί ο Ν.Δένδιας δεν είπε τίποτα για αυτό το θέμα στις δηλώσεις του; Αν έβαλε “βέτο” για την Λευκορωσία σημαίνει ότι δεν πήρε ό,τι ζήτησε στη σύνοδο. Από που κι’ ως που, λοιπόν, μιλάει για απόλυτη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κ.ο.κ.;

Ο ίδιος, ως γνωστόν, δήλωσε: “Είμαι ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς, και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Καθίσταται εμφανές ότι, έτσι όπως φαίνεται ότι εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Συμβούλιο, οι δηλώσεις Δένδια μάλλον αφήνουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα.

Ελληνοτουρκικά: Απροθυμία ΕΕ για κυρώσεις

Χτες, η ΕΕ ανήρτησε στην ιστοσελίδα της κείμενο με τα “Βασικά συμπεράσματα” της έκτακτης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παραπέμποντας σε αποφάσεις και κοινά ανακοινωθέντα της, στο παρελθόν, σχετικά με την Τουρκία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σαφής και σκληρή γνώσσα που χρησιμοποιείται για τη Λευκορωσία, και η εμφανώς πιο … διαλλακτική προς την κατεύθυνση της Αγκυρας.

Ειδικότερα:

Για τη Λευκορωσία αναφέρεται: “Οι υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη βία, την καταστολή και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι διαδικασίες για πρόσθετες καταχωρήσεις στο υπάρχον πλαίσιο κυρώσεων για τη Λευκορωσία θα ξεκινήσουν αμέσως”.

Είναι εμφανές ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ που επεδίωκαν την σκληρή καταδίκη του επανεκλεγέντος προέδρου, Λουκασένκο, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, πέρασαν την θέση τους για επιπλέον κυρώσεις.

Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται: “Ταυτόχρονα, ο υπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν“.

Στην προκειμένη, δηλαδή, για την Τουρκία, δεν γίνεται ευθέως λόγος για κυρώσεις, και μάλιστα σοβαρές, αλλά για “κατάλληλα μέτρα” (!), εφόσον πάντα η Τουρκία δεν σταματήσει τις … εντάσεις.

Από τις λεκτικές διατυπώσεις που δείχνουν λογικές δυο μέτρων και δυο σταθμών, διαφαίνεται για μια ακόμη φορά η απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Δηλαδή, εάν η Αγκυρα αποσύρει τώρα το “Ορούτς Ρέϊς”, ή έως τις 23 Αυγούστου, όπως άλλωστε προβλέπει η Navtex, την οποία έχει εκδώσει, και επανέλθει δριμύτερη από τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ στοι τέλος του Αυγούστου, οπότε θα συνέλθουν και πάλι οι υπουργοί Εξωτερικών για να κρίνουν την κατάσταση, δεν θα αποφασίσουν σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Οπως και να’ χει, ο Νίκος Δένδιας, στην ανακοίνωση που έκανε on camera, όπου έδειχνε εμφανέστατα καταπονημένος, είπε:

“Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της ΕΕ, καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα (σ.σ. 28 Αυγούστου).

Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου”.

Η Γερμανία θέλει να επιβάλει «μνημόνιο» και στα ελληνοτουρκικά

ΗΠΑ – Τουρκία

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του, συναντήθηκε στη Βιέννη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, ο οποίος αυτές τις ημέρες πραγματοποιούσε περιοδεία σε σειρά χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, με κύριο θέμα στην ατζέντα του, την Κίνα, και βέβαια για να “πείσει” τους Ευρωπαίους να μην αγοράσουν από τη χώρα την τεχνολογία 5G.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ν.Δένδια, για την οποία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και πάλι την ικανοποίησή του, όπως και για τα αποτελέσματα της Συνόδου των ομολόγων του της ΕΕ, έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες ο Μ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση – αντιστάθμισμα της συνάντησης με τον Ελληνα υπουργό, θα πραγματοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία την Κυριακή, κατά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας.

Επίσης, τηλεφωνική επαφή με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Robert O’Brien, ανέφερε ότι είχε και ο θεωρούμενος ως το “δεξί χέρι” του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι συνομίλησαν “για θέματα όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος και η Παλαιστίνη”.

Η Γερμανία θέλει να επιβάλει «μνημόνιο» και στα ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Τουρκικός “βομβαρδισμός” κατά Γαλλίας – Ελλάδας

Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. Βομβαρδίζοντας με tweet, ανέφερε:

-“Το “ελληνικό δράμα” στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι παρά παρανομία και συμπεριφορά κακομαθημένου. Η γαλλική απειλή, που προστέθηκε σε αυτό, δείχνει ασοβαρότητα.Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να παίρνει μέρος σε αυτό το πολιτικό δράμα”

-“Αυτό που κατανοεί η Ελλάδα από διπλωματία είναι να μετατρέπει την κακομαθημένη συμπεριφορά της σε ευρωπαϊκή πολιτική. Η κυβέρνηση Macron, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της σε ό, τι αγγίζει με φλυαρίες στη Μεσόγειο. Η πολιτική δεν προκύπτει από το τρίο εκφοβισμός, αλληλεγγύη της γειτνίασης και συμπεριφορά κακομαθημένου”.

Η Γερμανία θέλει να επιβάλει «μνημόνιο» και στα ελληνοτουρκικά

-“Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε μια σταγόνα νερού στην #Μπλε Πατρίδα. Δεν επιτρέπουμε να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στη δική μας #Μπλε Πατρίδα. Όποιος μιλάει με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων και του δικαίου, θα κερδίσει. Όποιος μιλάει με τη γλώσσα των απειλών στην Τουρκία, θα χάσει. Τελεία”.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.