ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μνημόνιο Νο 4 στον ορίζοντα!

1 min read

Μνημόνιο Νο 4 στον ορίζοντα!

Η ευθεία διασύνδεση των πολιτικών που εφαρμόζονται – ή δεν εφαρμόζονται – με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών από τον Μάριο Ντράγκι έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν παραδοθούν στην ώρα τους τα 192 προαπαιτούμενα της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης ή αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, πολύ απλά θα έρθει ένα τέταρτο Μνημόνιο.


Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να το αποφύγει, είναι εφικτό αλλά θέλει κόπο» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στα «ΝΕΑ», φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τις αρρυθμίες στο μέτωπο των πλειστηριασμών υπό το άγρυπνο βλέμμα του ΔΝΤ.

Το Ταμείο έβαλε το φθινόπωρο νερό στο κρασί του αποσύροντας από το προσκήνιο το αίτημα διενέργειας ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, αλλά αρμόδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία πιθανής επαναφοράς ανάλογων αιτημάτων αν στραβώσει το εγχείρημα των πλειστηριασμών ακινήτων.
Ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, φρόντισε την Πέμπτη να υπενθυμίσει πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει το Ταμείο στη μείωση των κόκκινων δανείων. Ενα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για το ΔΝΤ είναι η κατάρτιση στρατηγικής για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που βαρύνεται πρωτίστως από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με περίπου το 45% των πιστώσεων να είναι κόκκινο, υπογράμμισε.
ΟΛΑ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ». Οι πλειστηριασμοί είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα όλο το αφήγημα της εξόδου (όχι καθαρής) από το τρίτο πρόγραμμα αν δεν υλοποιούνται μαζικά τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας και τον εσωτερικό πολιτικό κύκλο. Από την άλλη πλευρά, η μαζική διενέργειά τους, με φθίνουσες τις άτυπες γραμμές προστασίας δανειοληπτών (το άτυπο όριο των 300.000 ευρώ από τον Ιανουάριο θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά μέχρι να σβήσει), είναι ικανή να προκαλέσει κυβερνητικούς κλυδωνισμούς.
Στην παρούσα φάση οι προβολείς των δανειστών στρέφονται σε δύο μέτωπα. Αφενός στους πλειστηριασμούς και τις αρρυθμίες που προκαλούνται εξαιτίας της σαφούς πρόθεσης της κυβέρνησης να ξεπεράσει τον εφιάλτη διογκούμενων κοινωνικών αντιδράσεων, με τεχνάσματα διαρκών αναβολών διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, αλλά και στην ψήφιση το αργότερο στις 12 Ιανουαρίου όλων των εκκρεμών νομοθετικών διατάξεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών και οι διατάξεις για τις απεργίες.
Το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχει ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου, δίνοντας επαρκές χρόνο στους εκπροσώπους των δανειστών να συντάξουν το λεγόμενο compliance report ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να σφραγίσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
«Παρακολουθούμε το θέμα των πλειστηριασμών σε καθημερινή βάση, προς το παρόν δεν ανησυχούμε, αλλά θα πρέπει άμεσα να ψηφιστεί η διάταξη για τις αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις στην περίπτωση παρεμπόδισης πλειστηριασμών» αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή. Ιδανικά, οι δανειστές θα ήθελαν η διάταξη να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας. Η 12η Ιανουαρίου είναι σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία για να βγει το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης στο τέλος Ιανουαρίου.
«ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» Ο ΕΤΙΝΓΚΕΡ. Μία ημέρα μετά τις αναφορές Ντράγκι σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, όταν κανένας από τους ισχυρούς παίκτες των δανειστών δεν είχε μνημονεύσει ούτε ως σενάριο μια τέτοια εκδοχή τους τελευταίους μήνες , ο κοινοτικός επίτροπος Προϋπολογισμού επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά πριν φουντώσει. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα», εκφράζοντας την πεποίθηση πως η χώρα «θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις εκδόσεις ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με διάρκεια έως και δέκα ετών, με στόχο να αντληθούν έως και 13 δισ. ευρώ πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό είναι το σενάριο. Οι αγορές και η πειθαρχική δράση τους θα είναι ο βασικός κριτής για την επαλήθευση ή τη διάψευση των προσδοκιών και στο σημείο αυτό, αναλυτές επανέρχονται στη σημασία του μηνύματος Ντράγκι. «Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2006, μετά το επιτυχές swap ομολόγων, αλλά και τις προσδοκίες ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Αν το σενάριο στραβώσει, οι αποδόσεις θα γυρίσουν και πάλι» σημειώνουν, παραπέμποντας και στα μηνύματα του νέου προέδρου του Eurogroup.

Ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα πριν γίνει η παραμικρή ελάφρυνση στο χρέος, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν ακόμα «ενδιάμεσα βήματα». Αυτά τα ενδιάμεσα βήματα μεταρρυθμίσεων οι δανειστές τα θέλουν όλα στην ώρα τους, χωρίς πισωγυρίσματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
«Να λείπει το βύσσινο, δεν θα πάρουμε»
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα μετά τη σχετική δήλωση του Μάριο Ντράγκι.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε το ζήτημα και έλαβε τη διευκρίνιση ότι «ήταν μια απολύτως τεχνοκρατική απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση για το αν χρειάζεται τέταρτο Μνημόνιο».

«Να λείπει το βύσσινο, δεν θα πάρουμε» ήταν η απάντηση του Τσίπρα στον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση