ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μηχανισμό με μόνιμα μέτρα θέλουν οι δανειστές Έτοιμο το Plan B, τι περιλαμβάνει

1 min read

Επιμένουν για δημοσιονομικό κενό το 2020 οι δανειστές και ζητούν μέτρα. Δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές πριν «πάει» ο προϋπολογισμός… Βρυξέλλες. Έκτακτα προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγα 24ωρα απομένουν στην κυβέρνηση ώστε να βρει πεδίο συνεννόησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και έτσι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα να γίνει χωρίς προβλήματα. Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει γράψει το newsit.gr, έχει καταλήξει σε ένα planb που θα ενεργοποιηθεί εφόσον παρατηρηθεί απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις από την πλευρά των δαπανών μέσω εργαλείων άμεσης απόδοσης. Αυτό που απομένει βέβαια είναι η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, που για την ώρα δεν δείχνουν να έχουν αποδεχθεί στο σύνολό του το ελληνικό σχέδιο, θεωρώντας ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, αφού είναι έκτακτα και όχι μόνιμα μέτρα.

Έτσι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν σταλεί το σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, κάτι που είναι προγραμματισμένο να συμβεί στις 15 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ χθες και επίσημα οι δανειστές είπαν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως τόνισε «έχουμε στα χέρια μας μια προκαταρκτική έκθεση από τους θεσμούς, η οποία είναι κατ’ αρχάς θετική αλλά εντοπίζεται ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Αυτό είναι το βασικό θέμα που προέκυψε. Πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας, κάτι που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να βρεθεί συμφωνία μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 (σ.σ. στις Βρυξέλλες) στις 15 Οκτωβρίου».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι σε σχέση με την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα το οποίο βρίσκεται στο μέσον της σχετικής διαδικασίας. Υπενθύμισε ότι για κάποια κράτη-μέλη θα απαιτηθεί έγκριση των κοινοβουλίων.

Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακής εποπτείας από τη νέα Κομισιόν, που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Δημοσιονομικό κενό

Το δημοσιονομικό κενό που διαπιστώνουν οι δανειστές είναι οριακά κάτω από το ένα δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί και στηρίζει την επιχειρηματολογία της στην ισχυρή ανάπτυξης, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων, η επιτυχία των 120 δόσεων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσα από ένα ισχυρό πακέτο παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι δεσμεύσεις και θα τηρηθούν στο ακέραιο. Αυτό αναμένεται να  μεταφέρουν στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση που έχουν μαζί του σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος λίγο πριν παραδώσει τη θέση του πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Χθες το βράδυ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα συναντηθεί επίσης σήμερα και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.