ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μίχαλος Απαιτείται γενναία ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας Καφούνης Να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων

1 min read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση που θα υποβάλλουν στους επικεφαλής των θεσμών μεθαύριο Πέμπτη. 

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ  η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από αυτή που είχε εξαγγελθεί αρχικά, των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων καθώς τα χρέη τα πανδημίας αναμένεται να αποπληρωθούν σε μία περίοδο έως και 6 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Βάση εκκίνησης των δόσεων είναι πιθανό να παραμείνουν οι 24 οι οποίες θα κλιμακώνονται τουλάχιστον έως τις 60 η ακόμα και τις 72, εάν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Ανάλογα θα διαμορφώνεται και το επιτόκιο, που σημαίνει ότι οι περισσότερες δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο της τάξης του 2,5% ή και ακόμα μεγαλύτερο. Η ρύθμιση θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών και όχι μόνο αυτές που μπήκαν στον «πάγο» έως το τέλος του 2021 καθώς αναμένεται να ενταχθούν και οφειλές πληγέντων από την πανδημία που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν στους προηγούμενους μήνες σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.

Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 για όσους είναι στις 100 δόσεις και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για όσους είναι στις 120 δόσεις. Δηλαδή, επανεντάσσονται εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας.

Τι λένε στο Real.gr εκπρόσωποι της αγοράς

«Επιτακτική είναι η ανάγκη για να δημιουργηθεί μια γενναία ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», επισημαίνει με δηλώσεις του στο Real.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής κίνησης, στην οποία δυστυχώς συμβάλει και η περιορισμένη μέχρι στιγμής έλευσης των τουριστών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνει ότι «η στήριξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να καλύψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις οικονομικές πληγές που δημιούργησε η πανδημία τους τελευταίους 15 μήνες». Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξουν ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.