ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μήνυμα στην Άγκυρα από «Ηνίοχο»: Οι κορυφαίες αεροπορίες στον κόσμο ξανά στην Ελλάδα – Rafale εναντίον F-16, Mirage και F-18

1 min read

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει σχεδιάσει ήδη κάθε λεπτομέρεια της άσκησης με αναβαθμισμένα σενάρια στα οποία θα κυριαρχούν ειδικά όσο θα περνούν οι ημέρες τα μεγάλα COMAO(σχηματισμοί) και οι σύνθετες αποστολές οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε μορφή εναέριου πολέμου.

Mε εντυπωσιακή Γαλλική παρουσία και τις κορυφαίες αεροπορίες στον κόσμο να δίνουν ηχηρό παρόν στο μεγάλο αεροπορικό ραντεβού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τα φτερά του. Πέρυσι η μεγάλη αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η HAF δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας όμως φέτος τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να βάλει φρένο στο σημαντικότερο για την Πολεμική μας Αεροπορία event με τους Έλληνες επιτελείς να έχουν οργανώσει την άσκηση μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, δίνοντας την δέουσα σημασία στα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες όταν ολοκληρώθηκε η άσκηση «SKYROS 21» η Γάλλοι και έσπευσαν να δηλώσουν ότι όχι απλά θα συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ» αλλά η Armee De L’Air, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει κάνει δεύτερο «σπίτι» της την Ελλάδα θα λάβει μέρος με συνολικά δώδεκα μαχητικά, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών που στέλνει το Παρίσι τα τελευταία χρόνια σε διεθνή άσκηση εκτός Γαλλίας. Οκτώ Rafale και τέσσερα Mirage 2005 και μαζί τους μεταγωγικά και πολυμελή αποστολή αποτελούμενη από ιπτάμενους και τεχνικούς.

Παρόντες για μια ακόμη χρονιά στη συνάντηση των κορυφαίων στον κόσμο «γερακιών» θα είναι τόσο η USAF όσο και η IAF, οι κορυφαίες αεροπορίες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το Τελ-Αβίβ στέλνει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα τα αναβαθμισμένα F-16 «SUFA» και πιθανότατα μαζί τους και ιπτάμενο ραντάρ όπως και μεταγωγικό και οι Αμερικανοί F-16. Στον «ΗΝΙΟΧΟ» όμως παρουσία θα έχουν ακόμη η Ισπανική πολεμική αεροπορία με F-18 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16. Οι Άραβες να μην ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο φθινόπωρο βρέθηκαν και πάλι στην Ελλάδα και στη Σούδα για συνεκπαίδευση εβδομάδων με την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει σχεδιάσει ήδη κάθε λεπτομέρεια της άσκησης με αναβαθμισμένα σενάρια στα οποία θα κυριαρχούν ειδικά όσο θα περνούν οι ημέρες τα μεγάλα COMAO(σχηματισμοί) και οι σύνθετες αποστολές οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε μορφή εναέριου πολέμου. Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του «ΗΝΙΟΧΟΥ» είναι ότι πρόκειται για άσκηση που σχεδιάζει εξ’ ολοκλήρου η Πολεμική μας Αεροπορία και όπως είναι φυσικό δίνει τεράστια έμφαση στην εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων αλλά και συνολικά της HAF σε ενδεχόμενα σενάρια τα οποία θα αντιμετωπίσει στο FIR Αθηνών απέναντι στην Τουρκική αεροπορία και αεράμυνα. Πρόκειται δηλαδή για άσκηση «κομμένη και ραμμένη» στις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με συμμετοχή διαφορετικών ακόμα και άγνωστων σε αυτή τύπων μαχητικών και φυσικά κορυφαίων ιπτάμενων όπως οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί και οι Γάλλοι.

Πέρα από τις μαζικές air to air αποστολές μεγάλη σημασία θα δοθεί σε σενάρια προσβολών τόσο στόχων στην ξηρά όπως αεροδρόμια, ραντάρ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και στη θάλασσα με συμμετοχή μεγάλου αριθμού Μονάδων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως δεδομένη θα είναι και η συμμετοχή στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων για κατάδειξη στόχων(JTAC).

Επιπλέον εκτός από τα μαχητικά, στα νέα σενάρια του «ΗΝΙΟΧΟΥ» προβλέπεται να δούμε Αμερικανικά μη επανδρωμένα MQ-9 αλλά και ιπτάμενα τάνκερ τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στα μαχητικά να πετούν για ώρες και να εμπλέκονται σε διαδοχικές αποστολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ έσπευσε εδώ και ημέρες να χαιρετίσει τη μεγάλη άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 22 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.