ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

MiG-29: Η Σλοβακία συζητάει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «στο άμεσο μέλλον»

1 min read

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Ράστισλαβ Κάτσερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Interfax-Ukraine: «Δεν σας έχουμε παραδώσει ακόμη το MiG-29, αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Μιλάμε με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ για το πώς να το κάνουμε». Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε επίσης ότι το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Σλοβακίας περιελάμβανε «αρκετές χιλιάδες» πυραύλους για το μαχητικό MiG-29 και άλλα πυρομαχικά.

«Ο υπουργός Άμυνας μας εξήγησε στον πρόεδρό σας πώς μπορεί να γίνει. Και, νομίζω, τις επόμενες εβδομάδες, μια ουκρανική αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Σλοβακία, και εμείς, μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους μας, θα εργαστούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα… Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό, νομίζω ότι θα συμβεί σύντομα, και τα αεροπλάνα θα βρίσκονται στην Ουκρανία», είπε ο Ράστισλαβ Κάτσερ.

Τα 11 μαχητικά MiG-29 της Σλοβακικής Πολεμικής Αεροπορίας αποσύρθηκαν στις 27 Αυγούστου 2022 καιη Σλοβακία δεν έχει επί του παρόντος κανένα επιθετικό αεροσκάφος ενώ περιμένει την παράδοση 14 μαχητικών F-16V Block 70/72 το 2024.

Η Σλοβακία συμφώνησε να μεταφέρει τον στόλο της στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022 με αντάλλαγμα η Πολωνία και η Τσεχία να εγγυηθούν την προστασία του εναέριου χώρου της έως το 2023. Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι η Μπρατισλάβα ήταν έτοιμη να στείλει τα αεροπλάνα στην Ουκρανία, αλλά δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

«Υπάρχει πολιτική βούληση, και είναι λογικό, να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται βοήθεια. Το ενδεχόμενο είναι στο τραπέζι και μόλις υπάρξει συμφωνία, θα σας ενημερώσουμε», είπε ο Ναντ.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.