ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μια γκάφα του υπουργείου Τουρισμού τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας;

1 min read

Το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας ήταν έτσι κι αλλιώς “περίεργο” τους τελευταίους μήνες,μετά από την εμφανή στροφή της Ρώμης προς την Άγκυρα.
Ωστόσο γινόταν προσπάθεια αυτό να αλλάξει. Μία γκάφα
του υπουργού Τουρισμού Χ.Θεοχάρη όμως επιβαρύνει την κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο προκάλεσε την την αντίδραση τηςΓαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου.

Το υπουργείο Τουρισμού , ανέφερε κράτη κι όχι αεροδρόμια με συνέπεια όσα απουσιάζουν από τη λίστα να διαμαρτυρηθούν έντονα.

Όπως αναφέρει η «Εστία», αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών για τη γκάφα του υπουργείου Τουρισμού ήταν τόσα, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να κατασιγάσει την οργή, ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».

ΟΙταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν πολύ επιθετικός κατά της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μίλησε μαζί του  για να λυθεί η παρέξηγηση και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ για τις 9 Ιουνίου.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με όσα γράφει η ΕΣΤΙΑ, Ελλάδα και Ιταλία είχαν συμφωνήσει  στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ,  στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνιή πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές μπάχαλο» στον τουρισμό.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού «συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρα μας και να υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν», μετά το «πρωτοφανές φιάσκο της περασμένης εβδομάδας». «Όταν», συνεχίζει, «υπουργός και υφυπουργός Τουρισμού αλληλοκαρφώνονταν δημοσίως για την γκάφα με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών και τις καθυστερήσεις με τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «τη μία μέρα το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ξεχνώντας φυσικά και στις δύο περιπτώσεις τις αρχικές του δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για «αντιφατικότητα, ασυνεννοησία και αδυναμία συνεργασίας των υπουργείων» που «προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό» και που «επιπρόσθετα, όμως, προκαλεί ένταση και προβλήματα ακόμα και στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με φιλικές χώρες».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μετά από αυτό το μπάχαλο να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του», υπογραμμίζοντας ότι «η κρίσιμη συγκυρία δεν συγχωρεί λάθη που βλάπτουν το διεθνές κύρος της χώρας μας, τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.