ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μη επανδρωμένα συστήματα ξηράς, θαλάσσης και αέρα ενισχύουν το τουρκικό οπλοστάσιο

1 min read

Η γενική γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) αποφάσισε την ανάπτυξη και χρηματοδότηση προγραμμάτων μη επανδρωμένων συστημάτων για την ξηρά, θάλασσα και αέρα, προβλέποντας ότι αυτά τα συστήματα θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.  

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες το επόμενο διάστημα θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για να ενισχύσουν τα υφιστάμενα προγράμματα και να ξεκινήσουν νέα. Ο επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών προμηθειών Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στοχεύουν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά τις δυνατότητες που προσφέρουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις οι μη επανδρωμένες και ρομποτικές τεχνολογίες.

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η μετατόπιση προς μη επανδρωμένα συστήματα αντικατοπτρίζει δυο βασικά κίνητρα: Πρώτον, την γενική τάση των στρατιωτικών να ενσωματώσουν την πλέον εξελιγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και δεύτερον, την αντίληψη της Άγκυρας για απειλές που γίνονται όλο και πιο ασύμμετρες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφιερώνουν το τελευταίο διάστημα περισσότερους πόρους στα συστήματα εντολών και ελέγχου που περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα συστήματα, ενώ στο παρελθόν υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συμβατικών συστημάτων.

Στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων συστημάτων τον πρώτο λόγο έχει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία όπως π.χ. η ιδιωτική εταιρία «Katmerciler» η οποία ήδη κατασκευάζει για τον τουρκικό στρατό και στρατοχωροφυλακή την τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα UKAP που φέρει πυροβόλο των 20mm ή πολυβόλο των 7,62mm , ραντάρ παρακολούθησης και αναγνώρισης στόχων και οπτική αναγνώριση. Το σύστημα UKAP είναι τηλεχειριζόμενο από απόσταση 3 χλμ, λειτουργεί με μπαταρία έως 5 ώρες και με γεννήτρια έως 8 ώρες.

Η κρατική εταιρία «Aselsan» παρουσίασε πρόσφατα το τηλεκατευθυνόμενο όπλο SARP το οποίο διαθέτει λειτουργίες ελέγχου πυρός από υπολογιστή που ενσωματώνει βαλλιστικούς υπολογισμούς, μέτρηση αποστάσεως με laser και αυτόματη παρακολούθηση στόχων. Η ιδιωτική εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων «Nurol Makina» παρουσίασε το ρομποτικό όχημα Ejder Yalcin, ένα θωρακισμένο όχημα που χρησιμοποιείται εναντίον ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών. Ήδη 20 οχήματα αυτού του τύπου δοκιμάζονται στην στρατιωτική εκστρατεία του Αφρίν, ενώ έχουν προπωληθεί περίπου 100 μονάδες.

Ένα άλλο φιλόδοξο πρόγραμμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι το προηγμένο UAV (Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος) με την κωδική ονομασία Akinci που μπορεί να εξοπλιστεί με 4 πυραύλους αέρος-εδάφους, σε σύγκριση με 2 μόνο πυραύλους που φέρουν τα σημερινά UAV του τουρκικού στόλου. Το Akinci αναπτύσσεται από την εξειδικευμένη εταιρία drones «Kale-Baykar» και οι πρώτες παραδόσεις στην τουρκική πολεμική αεροπορία θα γίνουν το 2021. Η ιδιωτική εταιρία «Kale-Baykar» ήδη έχει παραδώσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις 6 μαχητικά drones του τύπου Bayraktar TB2. Τα Bayraktar χρησιμοποιούν τα έξυπνα πυρομαχικά MAM-L και MAM-C τα οποία αναπτύχθηκαν και κατασκευάζονται από την κρατική «Roketsan», μια εταιρία που εξειδικεύεται στην πυραυλική τεχνολογία. Το μαχητικό drone Bayraktar μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 24.000 ποδών (7.200 μέτρα), έχει εμβέλεια 150 χλμ και μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 55 κιλών.

Η εταιρία TEI (Tusaş Engine Industries) το 2017 ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του πρώτου τουρκικής σχεδίασης κινητήρα drones PD170. Ο 2,1 λίτρων turbo-diesel κινητήρας παρέχει 170 ίππους στα 20.000 πόδια και 130 ίππους στα 30.000 πόδια. Ο κινητήρας αρχικά σχεδιάστηκε για το Anka,  ένα μεσαίου ύψους και μεγάλης πτητικής εμβέλειας μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος. Μπορεί να ίπταται επί 24 ώρες άνευ ανεφοδιασμού σε ύψος 10.000 ποδών (3.000 μέτρα) και χαρακτηρίζεται από την γενική γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας SSM της Τουρκίας ως το πρώτο UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) που έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από τούρκους μηχανικούς και από την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία.

Προ ολίγων ημερών ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η γενική γραμματεία SSM προγραμματίζει την κατασκευή αυτόνομου μη επανδρωμένου μαχητικού και αυτόνομου μη επανδρωμένο υποβρυχίου με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης  στις ένοπλες δυνάμεις το έτος 2027.

Στον αντίποδα ο μακεδονομάχος του Μονακό, υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος, ασχολείται με την αναβάθμιση των ηλικίας μισού αιώνα αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Orion P-3B  και των παροπλισμένων  ελικοπτέρων Kiowa OH-58D του αμερικανικού στρατού, ενώ η αποφασισθείσα αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper είναι σύμφωνα με τους ειδήμονες αμφίβολης αποτελεσματικότητας αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική πολεμική αεροπορία με τα stealth F-35 stealth ή τα Su-57 (επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητας).

Με τον ίδιο ζήλο ο ανίδεος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Κουβέλης απαξιώνει την εθνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της και πλέον λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, εθελουσία έξοδος) και χρηματοδότησης είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες παραγωγής ακόμη και αν υπήρχαν παραγγελίες από τον φυσικό της πελάτη που είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ακροτελεύτιο δόγμα για την ικανότητα άμυνας ενός κράτους είναι μια ανεξάρτητη, αξιόπιστη και εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Η Αμυντική Βιομηχανία είναι η μοναδική και πλέον σίγουρη ασφάλεια εναντίον εχθρών που επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία ενός κράτους. Κράτη τα οποία για τους εξοπλισμούς τους εξαρτώνται από ξένες δυνάμεις, ιστορικά υποκύπτουν πάντα στις απαιτήσεις των εχθρών ή στις βλέψεις ισχυροτέρων αντιπάλων και δυνάμεων.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.