ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεταναστευτικό: Βάζουν τα θεμέλια για νέα κέντρα κράτησης

1 min read

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής τα αναλυτικά πρώτα σχέδια «επί χάρτου» τόσο για τις πλατφόρμες αποβίβασης όσο και για τα νέα ελεγχόμενα κέντρα κράτησης ακόμα η ελληνική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το πώς ακριβώς συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στις προτάσεις αυτές.

Την ίδια στιγμή, με τη «δημιουργική ασάφεια» των όρων της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, την εξαγγελία για δημιουργία πλατφόρμας αποβίβασης μεταναστών και τη δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots) αυξάνονται οι θέσεις διαμονής των προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά του Αιγαίου, αρχής γενομένης από τη Σάμο.

Για πρώτη φορά σε κείμενο της Συνόδου εισάγονται αυτές οι προτάσεις, ενώ φαίνεται πως έχει ωριμάσει ο σχεδιασμός τους καθώς, εκτός από την αρχική συμφωνία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ όσο και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προς τα σχέδια αυτά, κατατέθηκε και αναλυτική δέσμη προτάσεων από τους οργανισμούς με λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται εκεί.

Ήδη με επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στις 30 Μαΐου προς το δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο γίνεται η παραδοχή της αύξησης των ροών το τελευταίο χρονικό διάστημα και της ανάγκης δημιουργίας νέου Κέντρου Ταυτοποίησης το οποίο θα έχει και χώρο δίπλα του για τους παραβατικούς μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «κατά το τελευταίο διάστημα οι προσφυγικές ροές, τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας, έχουν σημειώσει αυξητικές τάσεις. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου υποδοχής της χώρας μας και η ανάγκη για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στέγασης πολιτών τρίτων χωρών στην ενδοχώρα, που θα συμβάλουν στην ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νησιά μας» προτείνοντας ότι «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εναλλακτική να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο το ΚΥΤ Σάμου και ο υπάρχων χώρος να αποδοθεί, μετά τη δημιουργία νέου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η μετεγκατάσταση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία ενός παρακείμενου στο νέο ΚΥΤ χώρου για τη στέγαση παραβατικών και προς επιστροφή πολιτών τρίτων χωρών, όπως είναι η αντίστοιχη ρύθμιση στο Πυλί της Κω», με τον δήμαρχο Σάμου να εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του. Ενδεικτικό είναι ότι προχθές οι αφίξεις από την Τουρκία αυξήθηκαν αισθητά, αγγίζοντας τους 234 μετανάστες, με τους 47 να είναι μόνο στη Σάμο.

Αύξηση ροών

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η αυξητική τάση των ροών επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ κρίθηκε σημαντικό να εντοπιστούν και οι νέες πιθανές οδοί – περάσματα των διακινητών.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της συνόδου κρίνεται ότι ήταν ότι για πρώτη φορά υπήρξε στην απόφαση αναφορά τόσο για τις πλατφόρμες όσο και για τα νέα hotspots.

Συγκεκριμένα, το επεξεργασμένο σχέδιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αν και δεν έκανε λόγο ξεκάθαρα για το πού θα αναπτυχθούν αυτές οι πλατφόρμες, έκανε αναφορά ότι θα δημιουργηθούν τόσο σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως και σε τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη και η Αλγερία.

Με τα σενάρια για το πώς θα γίνεται η αποβίβαση να είναι ήδη καταγραμμένα, φαίνεται πως η Υπατη Αρμοστεία εισηγήθηκε όσοι διασώζονται από τη θάλασσα να αποβιβάζονται άμεσα εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή τους αναφέρει ότι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να καταγράφονται βιομετρικά και να γίνεται έλεγχος ασφαλείας. Μετά θα υπάρχει διαχωρισμός των ατόμων σε κατηγορίες μαζί με όσους δικαιούνται διεθνή προστασία ή προσωρινή προστασία και υποστήριξη. Στη συνέχεια θα επεξεργάζονται τα αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Σε σχέση με τους πρόσφυγες, κάποιοι είναι πιθανό να μεταφέρονται και σε άλλη χώρα, ειδικά αν υπάρχει αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Ενδιαφέρον έχει η πρόταση ότι για τις τρίτες χώρες στις οποίες θα υπάρξουν οι σχετικές πλατφόρμες όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους προκρίνοντας τις διαδικασίες εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης.

Αναφορά για πρώτη φορά γίνεται και στα ελεγχόμενα κέντρα κράτησης, στα οποία θα γίνεται διάκριση μεταξύ παράτυπων μεταναστών που θα επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Μέτρα

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σταμάτημα των δευτερογενών ροών καθώς η σύνοδος έκανε λόγο για αναγκαία εσωτερικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλιώς απειλείται το κεκτημένο Σένγκεν, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πάτημα για συνέχιση ελέγχων σε εσωτερικά σύνορα.

Χθες και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας να μάθει το πλήρες και ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Γερμανία για την επιστροφή μεταναστών.

Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Β’ Αθηνών, στη χώρα μας θα επιστραφούν χιλιάδες μετανάστες, την ώρα που κρίνεται απαραίτητη η μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που ήδη διαβιούν σ’ αυτήν. «Η εξαγγελία για δημιουργία πλατφόρμας αποβίβασης μεταναστών και η εθελοντική δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspots) συμπίπτει με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης για τη δημιουργία καινούργιου hotspot στη Σάμο, με την εύλογη, πλέον, αγανάκτηση των κατοίκων», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.