ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεταναστευτικό: Υπ’ ατμόν ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στην υβριδική επίθεση της Λευκορωσίας

1 min read

Την «κυνική εργαλειοποίηση των μεταναστών» από τη Λευκορωσία καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόσω χιλιάδες μετανάστες έχουν συρρεύσει στα σύνορα της Πολωνίας με ορατό τον κίνδυνο πυροδότησης σοβαρού επεισοδίου. Την «υβριδική τακτική» του καθεστώτος Λουκασένκο καταδικάζει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ διαμηνύοντας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών-μελών, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή της «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία και γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συντονισμό με τον επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

«Σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από πλευράς του ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ότι «οι ενέργειες της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ».

Ακολουθεί η γραπτή δήλωση της προέδρου της Κομισιόν:

«Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη.

Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Μίλησα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε και τον πρωθυπουργό της Λετονίας ‘Αρτουρς Κάρινς Κρισγιάνις για να εκφράσω την αλληλεγγύη της ΕΕ και να συζητήσω μαζί τους τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ για να τους στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.

Καλώ τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν επιτέλους το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας.

Η ΕΕ θα διερευνήσει ειδικότερα τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω της μαύρης λίστας, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων.

Τέλος, η Επιτροπή θα διερευνήσει με τον ΟΗΕ και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του πώς να αποτρέψει την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους, με την υποστήριξη των εθνικών τους αρχών».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών».

«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο. Η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Λουκασένκο όπως Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει «τις χώρες πρώτης γραμμής» στο μεταναστευτικό και επισημαίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η λίστα των κυρώσεων που αφορούν στη Λευκορωσία.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter σημειώνει:

«Χωρίς ισχυρά εξωτερικά σύνορα ο Λουκασένκο θα εκβιάσει την Ευρώπη όπως ακριβώς προσπάθησε ο Ερντογάν μέσω της Ελλάδας. Θα πρέπει να επεκτείνουμε αμέσως τη λίστα κυρώσεων στη Λευκορωσία, ώστε να συμπεριλάβουμε εταιρείες/άτομα που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις παράνομης εμπορίας και να υποστηρίξουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής με όποιον τρόπο μπορούμε».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.