ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
17 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεταναστευτική κόπωση στην Ευρώπη: Έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για νέους Ουκρανούς πρόσφυγες

1 min read

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στην Ευρώπη και η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, τα κράτη – μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται για ακόμη Ουκρανούς περισσότερους πρόσφυγες, που μερικοί εκ των οποίων προσωρινά είχαν επιστρέψει στη χώρα τους.
«Ο στόχος του Putin είναι να δημιουργήσει μια προσφυγική κρίση και να μας ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση», λέει η Ylva Johansson, Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, καθώς οι περιορισμοί του Covid-19 χαλαρώνουν και οι οικονομικές πιέσεις αυξάνονται, η Ευρώπη καταγράφει τη μεγαλύτερη εισροή νεοαφιχθέντων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία από τη μεταναστευτική κρίση το 2015-16, η οποία ασκεί τεράστια πίεση στην ΕΕ και δοκίμασε την πολιτική της ενότητα.
Οι συνδυασμένες πιέσεις αυτών των ξεχωριστών μαζικών κινήσεων της ανθρωπότητας — που συνέπεσαν με την αυξανόμενη επιρροή των δεξιών κομμάτων σε πολλά κράτη μέλη — έχουν ωθήσει το ζήτημα της μετανάστευσης πίσω στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ.

Κόπωση και για Ουκρανούς

Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει διατηρήσει την πολιτική ανοιχτών θυρών της απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά την πρώτη φάση της αρχικής ρωσικής επίθεσης.
Όμως, με τις εγκαταστάσεις υποδοχής σε πολλές χώρες να υπόκεινται σε σοβαρή πίεση και τους φόβους για μια νέα έξοδο των Ουκρανών, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των παράτυπων μεταναστών —ανθρώπων που δεν πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε μια χώρα— από άλλα μέρη του κόσμου .

Η περίπτωση Meloni

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την ηγεσία της Georgia Meloni ηγείται των εκκλήσεων τόσο για σκληρότερα μέτρα για την αποφυγή παράτυπων μεταναστών όσο και για ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα για την κατανομή του βάρους της φιλοξενίας των νεοαφιχθέντων.
«Η πολιτική ρητορική γύρω από τη μετανάστευση κλιμακώνεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη μέλη με συνεκτικές λύσεις», λέει ο Alberto-Horst Neidhardt, ειδικός στη μετανάστευση στο think-tank του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής.
«Βλέπουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα συστήματα υποδοχής προσφύγων σε πολλά μέρη της ΕΕ.
Η προοπτική περαιτέρω αφίξεων από την Ουκρανία, καθώς και από άλλα μέρη του κόσμου, θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις αρχές».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.