ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

28 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ακολουθεί; Πέντε πιθανά σενάρια

1 min read

Η παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, ανανεώνοντας το μόνο στοιχείο του ιού που παραμένει σταθερό, την αβεβαιότητα

Η νέα παραλλαγή μας καλωσορίζει αναμφίβολα σε μια νέα φάση κρίσης στη μακροχρόνια πανδημία.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για το νέο στέλεχος είναι «mixed», με πιο ασφαλή συμπεράσματα να αναμένονται σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η ομάδα Salesforce Futures, μαζί με την Accenture Research, κατέληξαν σε 5 πιθανά σενάρια, βασιζόμενες σε ένα πλαίσιο γύρω από το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένα ευρύτερο φάσμα παγκόσμιων προκλήσεων και ευκαιριών.

Τα σενάρια επικεντώνονται σε τρία ερωτήματα: τη φύση του ιού, την ικανότητά μας να αποτρέψουμε και να περιορίσουμε την εξάπλωσή του και την ευαισθησία των πληθυσμών, δεδομένων των επιπέδων εμβολιασμού και της φθίνουσας ανοσίας.  

Τα πέντε σενάρια

Μία αισιόδοξη τροπή δεν είναι εκτός πραγματικότητας

Ακόμα κι αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα και γίνει τελικά η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, τα πρώιμα στοιχεία για ήπια κλινικά αποτελέσματα δίνουν ελπίδα ότι μπορεί να μην έχει χειρότερο αποτύπωμα από προηγούμενες παραλλαγές. Εάν αυτό επαληθευτεί, ο μόνιμος αντίκτυπος της Όμικρον στην πανδημία θα μπορούσε να είναι απροσδόκητα θετικός.

Σε αυτό το σενάριο, η προσωρινή κρίση της Όμικρον:

  • Θα ταρακουνήσει τις πιο εμβολιασμένες χώρες σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσουν σε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού, με νέα κίνητρα και εντολές για να καμφθεί ο δισταγμός και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη ως προς τα μέτρα περιορισμού του ιού.
  • Θα υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα τον κοινό κίνδυνο που επιμένει όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεμβολίαστες.
  • Θα δικαιολογήσει τη συνεχή κρατική στήριξη για τις οικονομίες.

Διαφεύγει των εμβολίων η Όμικρον;

Στα σενάρια εξετάζεται τόσο η παραλλαγή που είναι «απλώς» εγγενώς πιο μεταδοτική (δηλαδή ένα υψηλότερο R0) όσο και μια άλλη που αποφεύγει σημαντικά τα τρέχοντα εμβόλια. Έτσι τα δυνητικά αποτελέσματα μεταξύ των αρνητικών σεναρίων διαφοροποιούνται σημαντικά.

Μια πιο μεταδοτική παραλλαγή που δεν διαφεύγει σημαντικά του εμβολιασμού απαιτεί μια ένισχυμένη στρατηγική κάνονμτας ό,τι πρόετιναν οι ειδικοί για να καταπολεμήσουμε το στέλεχος της Δέλτα.

Από την άλλη πλευρά, μια παραλλαγή που διαφεύγει των εμβολίων απαιτεί μια ριζική επανεξέταση της προσέγγισης.

Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, το βάρος των αποτελεσματικών μέτρων περιορισμού είναι υψηλό. Επίσης, η μεγαλύτερη εστίαση στα εμβόλια παντού και για όλους είναι ακόμη πιο σημαντική.

Η Όμικρον μπορεί να ρίξει φως στο τι πραγματικά συμβαίνει με τον πληθωρισμό

Βασική αιτία του αυξανόμενου πληθωρισμού θεωρείται ένα σύνολο παραγόντων που αφορούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση της ζήτησης και τις επιδράσεις των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας.

Εάν η παραλλαγή Όμικρον παρακάμπτει τα εμβόλια, ενδέχεται να οδηγούσε σε νέα lockdown, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμένη ζήτηση και προσφορά όπως ήταν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020. Αυτό θα μπορούσε να ρίξει φως στο κατά πόσο ο τρέχων πληθωρισμός βασίζεται πραγματικά στη ζήτηση ή στην προσφορά.

Εάν βασίζεται στη ζήτηση, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αποκλείοντας πρόσθετα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα. Εάν καθοδηγείται από την προσφορά, οι νέοι περιορισμοί στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, μπορεί να τoν ωθήσουν ακόμα πιο ψηλά.

Η Όμικρον μπορεί να ενέχει αυξημένο κίνδυνο αναταραχών και συγκρούσεων

Ένας βασικός κίνδυνος στην παρούσα φάση της πανδημίας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία και αλληλεγγύη. Τα πρόσφατα ανανεωμένα μέτρα περιορισμού στην Ευρώπη συνάντησαν βίαιες αντιδράσεις σε κάποια μέρη. Η πολιτική στις ΗΠΑ, που είναι ήδη γεμάτη από από εντάσεις, πολώνεται από την κομματική οπτική για τα βασικά μέτρα περιορισμού. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλεύουν να ξεπεράσουν τη σχεδιαστική τους προκατάληψη προς τις ακραίες απόψεις.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε τη στρέβλωση των δημόσιων συζητήσεων προς τον διχασμό και την οξύτητα.

Παράλληλα, παρατηρείται ότι παρά τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, η Νότια Αφρική, για παράδειγμα, καθυστέρησε πρόσφατα επιπλέον παραδόσεις εμβολίων Pfizer, επικαλούμενη χαμηλή ζήτηση. Ακόμη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η διστακτικότητα των εμβολίων αναδύεται ως το πιο ισχυρό εμπόδιο.

Στο μεταξύ μια παραλλαγή που αποφεύγει τα εμβόλια, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τι σημαίνει η Όμικρον για τις εταιρικές στρατηγικές

Υπάρχουν έξι ισχυρές στρατηγικές για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Η νέα απειλή της Όμικρον υπογραμμίζει την πρώτη από αυτές – τη βοήθεια στην καταπολέμηση του COVID. Αυτό ξεκινά με την εξασφάλιση προστασίας για τους υπαλλήλους, τους πελάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Μέχρι να έχουμε σαφήνεια σχετικά με τους ακριβείς κινδύνους της Όμιρον, οι ηγέτες πρέπει να λειτουργούν με άφθονη προσοχή.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που είδαμε να επιβάλονται αυτόματα με την ανακάλυψη του νέου στελέχους αποτελούν μια προσπάθεια εφαρμογής αυτής της αρχής προφύλαξης, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν επειδή ο ιός κινείται πιο γρήγορα. Οι επιχειρήσεις μπορούν να τα πάνε καλύτερα, υποστηρίζοντας αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, τα τακτικά τεστ και άλλα μέτρα αποστασιοποίησης ανάλογα με την περίπτωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.