ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μετά το αιματοκύλισμα στην Συρία έρχεται η Κύπρος και το Αιγαίο

1 min read

Πώς ο Ερντογάν δημιουργεί τετελεσμένα, αλλάζει τα σύνορα και κάνει κουρελόχαρτο την συνθήκη της Λωζάνης με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Η στάση της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ απέναντι στις τουρκικές θηριωδίες στην Συρία και στον κουρδικό λαό είναι case study.

Για να είμαι ακριβής είναι σπάνιο φαινόμενο κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει κουρελόχαρτο την συνθήκη της Λωζάνης με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων και όλων των διεθνών οργανισμών.

Η ένοχη σιωπή του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ είναι προφανώς συνενοχή, αφού άπαντες γνωρίζουν ότι η Συρία είναι μέρος της πολυσυζητημένης συνθήκης της Λωζάνης. Για όσους κάνουν δήθεν ότι δεν καταλαβαίνουν, ο Ερντογάν κατάφερε να δημιουργήσει τετελεσμένα και νέα δεδομένα στο καθεστώς που όριζε η συνθήκη.

AP_19286391334427.jpg
Ποιο θα είναι το επόμενο μέτωπο του Ερντογάν;Associated Press

Προσέξτε: Η εισβολή στην Συρία έγινε με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης».

Η Τουρκία το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και στην Κύπρο το 1974, όπου πάλι με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων πραγματοποίησε εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση αποτελεί «ειρηνευτική επέμβαση», νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Πρόκειται βεβαίως για πανομοιότυπες καταστάσεις βάση των οποίων οι Τούρκοι γκριζάρουν περιοχές και δημιουργούν νομικά προηγούμενα για άλλες επεκτατικές βλέψεις. Η επιλογή των μεγάλων δυνάμεων να κάνουν δήθεν ότι δεν βλέπουν τίποτα ή ότι βλέπουν τα μισά, συνέβη και το 1974. Όπως και τότε έτσι και τώρα κανείς δεν βάζει τέρμα στις αλυτρωτικές βλέψεις τις Τουρκίας. Κανείς δεν σταματά το αιματοκύλισμα.

Οι δηλώσεις καταδίκης είναι προφανώς για το θεαθήναι αφού το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ούτε μια σοβαρή συνεδρίαση.

Μάντης κακών δεν είμαι, όμως είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τα επόμενα μέτωπα που θα ανοίξουν οι Τούρκοι, μόλις τακτοποιήσουν το ζήτημα της Συρίας, θα είναι η Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Και μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η στάση της διεθνούς κοινότητας και των οργανισμών θα είναι ακριβώς η ίδια. Κανένα ΝΑΤΟ, κανένα συμβούλιο του ΟΗΕ, καμία Γαλλία, καμία ΗΠΑ, καμία Ρωσία και καμία Ε.Ε. δεν θα σταματήσει τον Ερντογάν σε οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή σύρραξη στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και μην μου πείτε περί διεθνών δικαστηρίων.

Κανένα δικαστήριο δεν λειτούργησε ποτέ υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς με γνώμονα το απόλυτο δίκιο. Πάω στο δικαστήριο, σημαίνει εξ´ ορισμού χάνω. Ξεκάθαρα πράγματα.

Τι θα κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας;

Άγνωστο.

Νομίζω μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά… Θα αντιδράσει; Θα περιμένει να έρθει το «ιππικό» να μας σώσει;

Δεν ξέρω.

«Δεν είναι λύση κι αυτή. Και το… ιππικό δεν είναι καλό στην θάλασσα», όπως μου είχε απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε αντίστοιχη ερώτηση που του είχα απευθύνει στην ΔΕΘ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχω καταφέρει να τον ρωτήσω επί του θέματος. Πολύ θα ήθελα να ξέρω την θέση του. Όπως και να έχει οι καιροί είναι… πονηροί και πρέπει όχι απλά να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, αλλά να έχουμε και έτοιμους κανόνες εμπλοκής σαν χώρα.

Το παρελθόν και η ιστορία έχουν αποδείξει περίτρανα ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μόνοι μας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.