ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μετά τις υποσχέσεις της Δύσης, το φιάσκο – Ουκρανία: Καμία πιθανότητα να έχουμε τα F16 το 2023

1 min read

Μετά τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στο Κίεβο οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις της Δύσης για την παράδοση το συντομότερο δυνατό των αμερικανικών μαχητικών F-16, οι Ουκρανοί εκφράζουν πλέον ανοιχτά την απογοήτευση τους, αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εντός του 2023.
Πρόκειται για μια διάψευση προσδοκιών που έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο, το οποίο βλέπει να μην εξελίσσεται η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όπως είχε σχεδιάσει και ανέμενε.
Η δέσμευση της Δύσης για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία είχε γίνει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden τον περασμένο Μάιο, αν και έκτοτε όχι μόνο δεν έχει οριστεί σχετικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το ποιος και το πότε θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους και το κυριότερο, ποιος θα δώσει τα μαχητικά στο Κίεβο

Ελπίδες και διάψευση

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε φέτος τα F-16.
Είναι ήδη προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια αυτού του φθινοπώρου και του χειμώνα» υποστήριξε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση ο Yuriy Ihnat, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
«Είχαμε μεγάλες ελπίδες για αυτό το αεροπλάνο, ότι θα γίνει μέρος της αεροπορικής μας άμυνας, ότι θα είναι ικανό να μας προστατεύσει από την τρομοκρατία των ρωσικών πυραύλων και drones» υποστήριξε ο Ihnat.

Εκπαίδευση από το καλοκαίρι του 2024

Πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ανέφερε πως οι πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στα F-16 και θα ολοκληρώσουν το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης όχι νωρίτερα από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως θα εκπαιδευτούν έξι πιλότοι, ενώ άλλοι δύο θα είναι σε εφεδρεία.
Κατόπιν έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση μιας δεύτερης ομάδας Ουκρανών πιλότων.

Θέμα και η γλώσσα

Βάσει του δημοσιεύματος, η μακρά σε χρονική διάρκεια περίοδος εκπαίδευσης οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιλότοι πρέπει να παρακολουθήσουν επιπλέον τετράμηνα μαθήματα για την αγγλική γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε να είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία που θα πρέπει να γνωρίζουν για να πετάξουν τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Δανία, η οποία φέρεται να ηγείται του διεθνούς συνασπισμού για την παράδοση μαχητικών στην Ουκρανία, φέρεται να έχει προσφερθεί να συμβάλλει στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας όχι μόνο στους πιλότους αλλά και στο προσωπικό εδάφους.

Καθυστερήσεις…

«Παρά τις δηλώσεις των ηγετών πολλών δυτικών κρατών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, είναι προφανές ότι τα σχέδιά τους βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαμόρφωσης» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας Mark van de Beek υποστήριξε ότι η έλλειψη εκπαιδευτών στην Ευρώπη είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο καθυστερεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Όπως είπε, «η πτήση ενός F-16 σε μάχη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που πρέπει να διδαχθεί σταδιακά».

Οι 8 πρώτοι

Δημοσίευμα του Politico στις αρχές Αυγούστου ανέφερε ότι μια ομάδα 8 Ουκρανών πιλότων είχε επιλεγεί για να συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα τους προετοίμαζε στα F-16.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της εκπαίδευσης τους.
Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει και το ποιες χώρες θα προμηθεύσουν με F-16 την Ουκρανία αν και πρόσφατα ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε πως έως τα τέλη του 2023 οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.