ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Mετά από 112 χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ στο Καστελόριζο

1 min read

Μετά από… 112 χρόνια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, στο νησί του Καστελόριζου.

Ο ιστορικός αυτός ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1904 με δαπάνες των ευεργετών του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αποπερατωθεί. Οι εργασίες διεκόπησαν το 1907 και έκτοτε ο ναός παραμένει ημιτελής παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την αποπεράτωση των εργασιών την δεκαετία του 1980.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί κάτι που οι κάτοικοι του νησιού ελπίζουν ότι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

O ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτίριο και μάλιστα η πρόσοψη του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού Λουκάς και Αναστασία Σαντραπέ.

Η ιστορία της «ταλαιπωρίας» του ιστορικού αυτού κτιρίου, προκάλεσε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. ΜΕ παρέμβασή του, η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο και να αποκαταστήσει το μνημείο.

Ήδη κλιμάκιο τεχνικών της ΑΜΚΕ βρέθηκε στο νησί στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και έπιασε δουλειά για την επικαιροποίηση των μελετών που υπήρχαν και είχε συνεργασία με τον δήμο Μεγίστης και παράγοντες υπηρεσιών.

«Η αποκατάσταση του κτιρίου είναι όνειρο όλων των Καστελοριζιών» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μιχάλης – Στρατής Αμύγδαλος που χειρίζεται το θέμα από την πλευρά του δήμου. Όπως τονίζει οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές και ευελπιστούν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.