ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα: Τι προβλέπουν οι επιστήμονες

1 min read

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει η σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Οι περισσότεροι από τους σεισμολόγους που συμμετείχαν στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν αυξημένη ετοιμότητα από την πολιτεία.

Δεν προσκομίσθηκαν πάντως καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ζήτησε αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στο Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 Ρίχτερ.

«Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Μακρόπουλος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.