ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεγάλες τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις – Μεταξύ Λήμνου και Άη Στράτη κατευθύνονται πλοία του τουρκικού Ναυτικού

1 min read

Μεγάλες τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Λήμνου και Άη Στράτη προανήγγειλε το τουρκικό Ναυτικό σε μια περίοδο που η Άγκυρα δείχνει τον εκνευρισμό της από τις γεωπολιτικές εξελίξεις επιζητώντας τη δημιουργία ενός «θερμού» επεισοδίου.

Την ίδια ώρα τα Στενά του Γιβραλτάρ πέρασε το πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax  της Exxonmobil κατευθυνόμενο προς το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα  το Stena IceMax πρόκειται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Νοεμβρίου και να αρχίσει γεωτρήσεις στον στόχο «Δελφίν» στο οικόπεδο «10» στις 15 Νοεμβρίου, την ώρα που η Τουρκία ξεκίνησε τις δικές της γεωτρήσεις με τον  «Πορθητή» στην περιοχή που έχει δεσμεύσει ανοικτά των ακτών της Αττάλειας.

Η Λευκωσία με την NAVTEX 364/18 προχώρησε στην δέσμευση της απαιτούμενης περιοχής για το χρονικό διάστημα από 10 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Το θέμα των γεωτρήσεων μαζί με άλλα θέματα  να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Κύπριος υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του δεύτερου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η Λευκωσία εκτιμά ότι η επερχόμενη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τουρκικές παρενοχλήσεις, καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν αναφέρει κάτι για το τεμάχιο 10 μέχρι τώρα, περιοριζόμενοι μεν σε γενικού τύπου απειλές, αλλά ταυτόχρονα απειλώντας με  στρατιωτικά μέτρα εάν κρίνει ότι θίγονται τα συμφέροντά της.  

Παρόλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απείλησε εχθές ότι η Τουρκία δε θα ανεχθεί κανένα σχέδιο Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο εάν δεν συμπεριλαμβάνεται και η ίδια.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι ναυτικές μας δυνάμεις, όλοι μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μπαρμπαρος και ο Πορθητής μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων.

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας στη θάλασσα.

Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος», είπε.

Νέα πρόκληση από Άγκυρα: τουρκική NAVTEX για ασκήσεις μεταξύ Λήμνου και Άη Στράτη

Στο μεταξύ άσκηση με πραγματικά πυρά νότια της Λήμνου έχει εξαγγείλει για τις 9 Νοεμβρίου η Τουρκία, που με σχετική NAVTEX, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, προχώρησε και σε σχετική δέσμευση περιοχής εντός του FIR Αθηνών.

Ο σταθμός της Σμύρνης χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία εξέδωσε την NAVTEX 1089/18 με την οποία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Άη Στράτη για τις 9 Νοεμβρίου από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι για άσκηση με την χρήση όπλων.

Σημειώνεται πως το τουρκικό γενικό επιτελείο έχει εξαγγείλει πολυεθνική άσκηση από σήμερα και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Σε αυτή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα συμμετάσχουν η εξής χώρες: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Τζιμπουτί, Μαρόκο, Γεωργία, Βρετανία, Ισπανία, Κατάρ, Κουβέιτ, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σουδάν και Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές  το τουρκικό Ναυτικό έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο με το τελευταίο απόκτημά του, την κορβέτα με χαρακτηριστικά stealth «Burgazada» που εντάχθηκε στο δυναμικό του.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.