ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με το βλέμμα στραμμένο στο έκτο πανδημικό κύμα, πότε θα τελειώσει – Πάνω από 16 χιλ. κρούσματα και επαναλοιμώξεις – Ακόμη 28 οι νέοι θάνατοι

1 min read

Σαρώνει το έκτο πανδημικό κύμα τη χώρα, λόγω των Omicron 4-5, όμως οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στο σύστημα υγείας όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στους σκληρούς δείκτες, αν και η αύξηση σε καθημερινή βάση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες.
Αυτό το πανδημικό κύμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, φαίνεται να πλησιάζει στην κορύφωσή του και σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ προειδοποιούν πως θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει γίνει πιο μεταδοτικός, όμως δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και θανάτους, αλλά και πως τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με self test δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.
Μόνο την Κυριακή 10/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα 13.306  νέα κρούσματα και 2.743 επαναμολύνσεις, ενώ κατέληξαν ακόμη 28 άτομα και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 103, μεταξύ των οποίων οι 66 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από το σύνολο των 16.049 νέων κρουσμάτων (εκ των οποίων 2.743 οι επαναλοιμώξεις), μόνο το ένα είναι εισαγόμενο.
Στο μεταξύ, παραμένουν οι συστάσεις για μέτρα αυτοπροστασίας και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέες μεταλλάξεις το φθινόπωρο, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που εκφράζουν τη διαφωνία τους για την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ που πλέον γίνεται εβδομαδιαία.

Γουργουλιάνης: Ο αριθμός των κρουσμάτων από μόνος του δεν λέει τίποτα – Αυτό το πανδημικό κύμα θα τελειώσει μέσα Ιουλίου

Μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το πανδημικό κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου στη χώρα μας, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ωστόσο πως θα έχουμε συνεχώς καινούριες μεταλλάξεις με ολοένα και πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία θα συνοδεύεται με ελαφρύτερη νόσο.
«Όταν ο ιός γίνεται μεταδοτικότερος, δε σκοτώνει. Γιατί αν σκότωνε τους ανθρώπους, δε θα επιβίωνε», εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός ναι μεν έχει γίνει πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσο και δεν σκοτώνει.
Όπως ανέφερε, «το καλό νέο για τον κορωνοϊό έρχεται από τη Νότια Αφρική και το έχουμε δει στην πατρίδα μας τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο, δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να μπουν στο νοσοκομείο, να διασωληνωθούν και δεν πεθαίνουν».
Εξήγησε ότι από μόνος του ο αριθμός των κρουσμάτων δεν λέει τίποτα και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και ακόμα και προ κορωνοϊού με μια απλή λοίμωξη ταλαιπωρούνται.
«Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε στα νοσοκομεία ανθρώπους που η μέση ηλικία τους είναι πάνω από 80 χρονών και οι συννοσηρότητες που έχουν είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτή είναι η πλειονότητα των ασθενών που έχουμε και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης και κάλεσε τους ευάλωτους να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση.

Τζανάκης: Απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση με τον κορωνοϊό – Η πανδημία δείχνει τάσεις ενδημικότητας

«Η κατάσταση είναι πολύ διαχειρίσιμη ιδίως στις ΜΕΘ και η πανδημία δείχνει τάσεις ενδημικότητας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, «δεν πρέπει να φοβόμαστε και να πανικοβαλόμαστε. Αυτή την στιγμή η πανδημία έχει ενδημικά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι το περνάνε στο σπίτι με λίγη κακουχία».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η μάσκα είναι το μόνο μέσο που μας προστατεύει από τη μόλυνση όταν θέλουμε να συγχρωτιστούμε με άγνωστο κόσμο και «τα μέτρα (προστασίας) είναι το κλειδί που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε το πανδημικό κύμα χαμηλά».
Εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση της καθημερινής ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, λέγοντας πως είναι απαραίτητη ασχέτως αν εκδίδει την εβδομαδιαία έκθεσή του.
Τέλος, για την Κρήτη ανέφερε ότι το νησί βράζει από τον ιό, κάτι που συμβαίνει κυρίως επειδή έχουν μειωθεί τα τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας.

Βασιλακόπουλος: Η χαλάρωση των μέτρων συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Omicron

Η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη, καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερο, εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega υπογράμμισε πως «χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί».
Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Omicron .

Για τέταρτη δόση εμβολίου

Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η ωφέλειά της για τους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν.
«Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει» , σημείωσε.

ΕΟΔΥ: Ακόμη 13.306 νέα κρούσματα και 2.743 επαναλοιμώξεις  

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 13.306, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 10/7.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.843.142 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.743, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 205.642 (5.1% του συνολικού
αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
εδ2.JPG

εδ3.JPG

Συνολικά 30.476 θάνατοι στη χώρα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.476 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους 103 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 103 (66.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 έτη, ενώ το 91.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 37 (35.92%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 66 (64.08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Στο μεταξύ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.742 ασθενείς.
Επιπλέον, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -7.67%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 321 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή των 16.049 κρουσμάτων

Από το σύνολο των 16.049 νέων κρουσμάτων (εκ των οποίων 2.743 οι επαναλοιμώξεις), μόνο το ένα είναι εισαγόμενο, ενω τα 7.141 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Αναλυτικά, η κατανομή των 16.048 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
εδ1.JPG
www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.