ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με κατήγορο τον Ραούφ Ντεκτάς καταδικάστηκε σε απαγχονισμό ο Καραολής. Σπάνιο βίντεο από τη δίκη με τον Ντεκτάς και τον Κληρίδη…

1 min read

Στις 10 Μαϊου 1956, οι δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Δημητρίου και Μιχαλάκης Καραολής, οδηγούνταν προς την αγχόνη. Ήταν οι πρωτομάρτυρες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και η δίκη τους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν και ζητήθηκε χάρη για να μην πραγματοποιηθεί ο απαγχονισμός, το αίτημα απορρίφθηκε.

Πώς οδηγήθηκαν στην αγχόνη

Οι δύο νέοι είχαν ενταχθεί από νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ.
Ο Μιχαλάκης Καραολής, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1933 από το Παλαιχώρι, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και αθλητής στίβου στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ, είχε ενταχθεί στην ομάδα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη πολύ πριν την έναρξη του αγώνα. Είχε μεταφέρει την προκήρυξη του Διγενή, ενώ έπαιρνε μέρος σε απόκρυψη οπλισμού και βομβιστικές επιθέσεις. Αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του εκτελεστικού.
Η παρέα που έκανε με τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής, δεν κινούσε σε κανέναν υποψίες για τη δράση του.

Μιχαήλ Καραολής

Στις 28 Οκτωβρίου όμως, η απόπειρα εκτέλεσης του προδότη αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή οδήγησε στη σύλληψή του. Η σφαίρα που τραυμάτισε τον αστυφύλακα προερχόταν από το πιστόλι του συναγωνιστή του Παναγιώτη. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν οι δύο νέοι από το σημείο, ο Καραολής άφησε πίσω το ποδήλατό του. Οι Βρεττανοί, οι οποίοι κρατούσαν αρχείο για τα πάντα, οδηγήθηκαν στη σύλληψή του από τους αριθμούς κυκλοφορίας που έφερε το δίτροχο.
Καταδικάστηκε σε θάνατο.
Μάρτυρε στη δίκη του ήταν δύο Τουρκοκύπριοι, ενώ κατηγορούσα αρχή, ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τον Καραολή υπερασπίστηκε ο Γλαύκος Κληρίδης.
Ο Ανδρέας Δημητρίου, γεννήθηκε το 1934 στις 18 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Μάμα Λεμεσού από μία πάμφτωχη οικογένεια. Φοίτησε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο και εργάστηκε σε κατάστημα με κυνηγετικά είδη. Ο Ανδρέας από νωρίς είχε ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό και διετέλεσε και Γραμματέας στη Συντεχία Αχθοφόρων.
Εντάχθηκε από νωρίς στις τάξεις της ΕΟΚΑ και πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις αποθήκες των Βρετανών στην Αμμόχωστο.
Στις 22 Νοεμβρίου 1955, οι βρετανικές αρχές τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο για την εκτέλεση του πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίτνεϊ Τέιλορ.

Δείτε το βίντεο με τους στρατιώτες να αποκλείουν το δικαστήριο με αγκαθωτό σύρμα

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.