ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με εντολή Μητσοτάκη το 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω έχασε το κτίριό του

1 min read

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κλείνουν το δημαρχείο καθώς ψηφίζεται η επιτελική ρύθμιση του εμπαιγμού

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η εκπαιδευτική κοινότητα του Αιγάλεω ένιωσε ανακούφιση με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε δήθεν για να σωθεί το 9ο δημοτικό σχολείο και να μη μετεγκατασταθεί. Το επιτελικό ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν βουλευτές και παρατάξεις σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (Πέμπτη 23.02.2023) καθώς η νομοθετική ρύθμιση δεν εισφέρει σε λύση –απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών που έχουν παραχωρήσει ήδη το κτίριο σε ιδιωτικό σχολαρχείο– και απέχει από εκείνη που –υποτίθεται ότι– είχε καταθέσει στο υπουργείο η νομική υπηρεσία του δήμου, την οποία αναζητούσαν σε έγγραφο οι παριστάμενοι και δεν είχε καταθέσει η δημοτική αρχή.

«Εμπαιγμός»

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης έδωσε το στίγμα για την αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων μιλώντας για εντολή Μητσοτάκη και εμπαιγμό των δημοτών: «Με εντολή Μητσοτάκη φαίνεται να κόπηκε η τροπολογία επίταξης για το 9ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω. Η τροπολογία που τελικά κατατέθηκε δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που είχε δεσμευτεί και επίσημα και ανεπίσημα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας αλλά επαναλαμβάνει την υφιστάμενη διάταξη αφαιρώντας την εμπλοκή της περιφέρειας. Πρόκειται για έναν εμπαιγμό που δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες στην έξωση του 9ου έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει ρύθμιση που να επιτρέπει την αναγκαστική μίσθωση, όπως έχουν εντοπίσει και σε άλλα νομοθετήματα της παρούσας Βουλής, το κλείσιμο του δημαρχείου σήμερα, Τρίτη 28.02.2023 και τη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο επίσης σήμερα που συζητείται και ψηφίζεται η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.

Τη ρύθμιση έφερε στη σημερινή της μορφή το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας την ψευδαίσθηση της λύσης, αλλά στην ουσία άνοιξαν τον δρόμο στην παράδοση του κτιρίου σε ιδιώτες και στην ουσιαστική έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου ελλείψει άλλων δημόσιων χώρων και την αναγκαστική συστέγασή του στο κτίριο του 14ου δημοτικού σχολείου, η οποία κατά τα φαινόμενα θα γίνει σε πρωινή – μεσημεριανή βάρδια, δεδομένου ότι εκκρεμεί απόφαση για την καταλληλότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Κρ. Αρσένης: «Όλα είναι εφικτά»

Από την πλευρά του, ο Κρ. Αρσένης άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης – ανέφικτο με βάση τη σχεδόν τετραετή κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Σε συνέχεια των αποφάσεων του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου για κατάθεση τροπολογίας που να επιτρέπει την αναγκαστική εκμίσθωση του κτιρίου του 9ου δημοτικού σχολείου στο Αιγάλεω, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε αντίστοιχη τροπολογία σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 24.02.2023) στην ολομέλεια της Βουλής.

Τώρα απομένει αυτή η τροπολογία να υποστηριχθεί μέσα από κινητοποιήσεις στο Αιγάλεω προκειμένου η κοινωνική πίεση να υποχρεώσει την κυβέρνηση να την κάνει αποδεχτεί.

Είναι κάτι που το έχουμε ξανακάνει με επιτυχία στο παρελθόν καταθέτοντας τροπολογίες που μέσα από την κοινωνική πίεση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να τις κάνει αποδεκτές και να λύσει ζητήματα που έως τότε αρνιόταν.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο χρόνος είναι λίγος αλλά όλα είναι εφικτά».

Τίποτα για τα σεισμόπληκτα και τα ειδικά σχολεία

Στην ημερήσια διάταξη είχαν τεθεί τα χρονίζοντα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Αιγάλεω. Στα σεισμόπληκτα, ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας έδωσε «λύση» με την ανάληψη υπερεργολαβίας στην άρνηση του εργολάβου να ολοκληρώσει τις εργασίες λόγω αυξημένου κόστους. Τα δε ειδικά σχολεία χρειάζονται παρεμβάσεις στις υποδομές τους και μάλιστα στη σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση Γονέων (Δευτέρα, 20.02.2023) έγινε μνεία στην περίπτωση του Αιγάλεω να φιλοξενεί τόσες δομές ειδικών σχολείων με μαθητές από άλλους δήμους και να μην υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών.

Η παράταξη του προηγούμενου δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα «Ανάπλαση Αιγάλεω» σημείωσε σχετικά στην ανακοίνωσή της:

«9ο &14ο ΔΗΜΟΤΙΚΌ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την μη συμπερίληψη της τροπολογίας Πέτσα για την αναγκαστική διάθεση – επίταξη, στην τελική διατύπωση του άρθρου 40 για τις μισθώσεις ακινήτων, του υπό συζήτηση νομοσχεδίου
αποφάσισε ΟΜΌΦΩΝΑ

1. τη διαμόρφωση νομοτεχνικής συμπλήρωσης και για τις αναγκαστικές εκμισθώσεις που θα αποσταλεί στον υπουργό και στα κόμματα.
2. Την επιδίωξη άμεσης συνάντησης με τον υπουργό, παρουσία και βουλευτών όλου του φάσματος για ύστατη αποδοχή από την κυβέρνηση.
3. Το συμβολικό κλείσιμο του δήμου μετά τις 11.00, την Τρίτη (διαφώνησε ο δήμαρχος), ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή και κάλεσμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συμπολιτών σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 11.00.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ

Στη συζήτηση για τα σεισμόπληκτα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ετοιμάζει τη λύση υπερεργολαβίας για το 17ο και το 7ο, λόγω των προβλημάτων με τον εργολάβο. Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις με τους διαμαρτυρόμενους γονείς που κατήγγειλαν αθέτηση υποσχέσεων, τετράχρονη καθυστέρηση, εγκατάλειψη, καταστροφές και επικινδυνότητα στα εργοτάξια, κατέληξαν το θέμα της υπεργολαβιας αλλά και της εξέλιξης στα άλλα σεισμόπληκτα (1ο Γυμνάσιο, 11ο Δημοτικό) να συζητηθεί αναλυτικά και με εισήγηση της διοίκησης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

ΕΙΔΙΚΑ

Τα οξυμένα προβλήματα, πρόσβασης και υποδομών, την αίσθηση εγκατάλειψης και τη μη αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών από τον δήμο (ασανσέρ, τουαλέτες κ.λπ.), τη μη απάντηση σε επιστολές αιτημάτων, κατήγγειλαν γονείς και εκπαιδευτικοί. Αφού υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις συμφωνήθηκε η συνάντηση με τον δήμαρχο για αναλυτική ενημέρωσή τους και η διευθέτηση του χώρου που στεγάζεται ο καλλιτεχνικός σύλλογος για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών αιθουσών».

Από την πλευρά της παράταξης «Αιγάλεω Νέα Εποχή», ο επικεφαλής της Λάμπρος Σκλαβούνος ανέφερε:

«Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 23ης Φεβρουαρίου 2023 μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:

1. Θέματα που αφορούν στα σεισμόπληκτα σχολεία του δήμου μας.

Η διοίκηση ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον εργολάβο και θα αναθέσει σε υπερεργολάβο τις εργασίες για τα δημοτικά σχολεία 7ο και 17ο. Η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τα προαναφερθέντα σχολεία καθώς και για το 11ο δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο θα γίνει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

2. Θέματα που αφορούν στα ειδικά σχολεία.

Θα γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο για ενημέρωση. Θα δρομολογηθούν εργασίες αλλά και θα δοθεί χρονοδιάγραμμα προκειμένου να διευθετηθούν άμεσα βασικές και απαραίτητες για την καλή λειτουργία των σχολείων εργασίες (τουαλέτες, ασανσέρ κ.λπ.).

3. Θέματα που αφορούν στα δημοτικά σχολεία 9ο και 14ο.

Έγινε πρόταση τροποποίησης άρθρου σε νομοσχέδιο για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω.

Ο πρόεδρος του ΔΣ έθεσε υπόψη του σώματος τις εξελίξεις σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και συγκεκριμένα για το ενταγμένο άρθρο σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή προς ψήφιση, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 194 του Ν. 3463/06 “ΚΔΚ” που αφορά “Μίσθωση ακινήτων από τους δήμους”, τροποποίηση που δεν καλύπτει την περίπτωση του προβλήματος που υπάρχει με το 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω.

Το δημοτικό συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, μελέτησε τα δικαιολογητικά του θέματος και έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις και μετά από διαλογική συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

“Α. Ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα Στέλιο την προσθήκη στο σχετικό κατατεθειμένο άρθρο, που τροποποιεί το άρθρ. 194 του Ν. 3463/06 (ΚΔΚ) περί “Μίσθωση ακινήτων από τους δήμους”, εδάφιο γ΄ που θα αναφέρει τα εξής:

“Επιτρέπεται η αναγκαστική διάθεση (επίταξη) εκπαιδευτικού κτιρίου, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρ. 18 του Συντάγματος και την απορρέουσα υφιστάμενη νομοθεσία, όταν είναι ο μοναδικός χώρος της περιοχής που μπορεί να καλύψει επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες”.

Β. Προτείνει στον κ. Δήμαρχο να προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου την Τρίτη 28.02.2023 και ώρα 11:00, και καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες του δήμου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ίδια μέρα και ώρα, έξω από την Βουλή στην οποία θα συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο».

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Άλλη πρόταση για το Αιγάλεω» Κωνσταντίνος Δ. Σάμιος, Ιωάννης Σ. Σάμιος και Ζωή Ψωμιάδου ανέφεραν: «Τα όσα συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αιγάλεω της Πέμπτης 23 Φλεβάρη στη συζητηση για την κατάσταση των 8 ειδικών σχολείων και των 4 σεισμόπληκτων σχολείων, κατέδειξαν για μια ακομα φορα την πραγματική γύμνια του αυτοκράτορα… Ένας δήμαρχος χωρίς εισήγηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς καμιά επαρκή δικαιολόγηση για τα τριάμισι χρόνια απουσίας ουσιαστικού και πραγματικού πραγματικού έργου… Ξαφνικά παραδέχθηκε –sic– ότι υπάρχουν προβλήματα στα ειδικά σχολεία, το ίδιο ξαφνικά αποκάλυψε ότι ο άφαντος επί μήνες εργολάβος στο 7ο και 17ο δημοτικό, θα δώσει υπεργολαβία που δήθεν θα ολοκληρώσει το έργο μέσα στο καλοκαίρι… Απίστευτες παραδοχές μιας αποτυχημένης προσπάθειας να βρεθούν ψήγματα ενημέρωσης και συνεννόησης σε μια συνάντηση που κανονίστηκε για την ερχόμενη εβδομάδα με τους συλλόγους γονέων των ειδικών σχολείων και των σεισμόπληκτων σχολείων, πριν επανέλθει –για μια ακόμα φορά, όταν θα υπάρχουν (sic) οι νέες συμβάσεις εργολάβου-υπεργολάβων και όσα θα πράξει για τα διαλυμένα ειδικά σχολεία της πόλης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Δηλαδή λεμε για να λέμε, πετώντας από βδομάδα σε βδομάδα την μπάλα όχι στην εξέδρα, αλλά κάπου πολύ πιο μακριά από το γήπεδο της λογικής και της αλήθειας… Όσο για την υπόθεση του 9ου – 14ου δημοτικού σχολείου, φαντάζει πλέον μονόδρομος μετά τις συνεχείς παλινωδίες μπρος – πισω, της κυβέρνησης, του δημάρχου, και κάθε φορέα στην υπόθεση της αναγκαστικής εκμίσθωσης-επίταξης, η επίσπευση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σαν η μοναδική λύση που θα δώσει λύση στο δράμα των παιδιών, των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και των 2 σχολείων… Κανένα φύλλο συκής δεν θα καλύψει την απόλυτη ένδεια του δήμου μας που σε αυτή την αποκαλυπτική συγκυρία δυστύχησε να έχει μια τέτοια διοίκηση που στην κυριολεξία πάει τον δήμο στον αυτόματο πιλότο κατευθείαν στα βράχια της απόλυτης παρακμής και υποβάθμισης… Έλεος πια..

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.