ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με ενίσχυση των μπλόκων απαντούν οι αγρότες στις διώξεις

1 min read

Ετσι, για τρίτη ημέρα γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας και έχουν αποκλείσει με αγροτικά μηχανήματα την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας απαντούν στις διώξεις που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας εις βάρος δέκα αγροτών για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης, και μόλις μία μέρα μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, το αρμόδιο δικαστήριο παρέπεμψε σε δίκη -την 1η Μαρτίου- προέδρους και μέλη Δ.Σ. κτηνοτροφικών και αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων ως ηθικούς αυτουργούς για παράνομη κατάληψη οδοστρώματος από τα τρακτέρ, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Αν και με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις σημειώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι στα αγροτοδικεία» και ότι «η εποχή που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους.

Ετσι, για τρίτη ημέρα γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας και έχουν αποκλείσει με αγροτικά μηχανήματα την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ επισήμανε ότι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έχει αποφασιστεί για αύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Λάρισας στο μπλόκο, ώστε οι αγρότες να προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων του αγροτικού κινήματος, αλλά και να ζητήσουν τη στήριξη στον αγώνα τους.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση των αγροτών στη Νίκαια την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, ανέφερε ότι «δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε συνδικαλιστικό όργανο στην Ελλάδα. Οσοι είναι απέναντι, μας χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που τους στέλνουν στο δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία. «Του Παύλου Φύσσα δεν έχει γίνει η δίκη εδώ και 4 χρόνια», σημείωσε ο ίδιος.
Με νεότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι το διεκδικητικό πλαίσιό τους είναι απόλυτα σεβαστό. «Εχουμε ξεφύγει από τη διαχείριση των επιδοτήσεων, έχουμε ξεφύγει από τα ζητήματα που απασχολούσαν τους παραγωγούς μέχρι τώρα και πάμε πλέον σε ποιοτικότερα αιτήματα. Αναμένω τους αγρότες των μπλόκων σε διάλογο, όπως έγινε τον Δεκέμβριο και δεν είχαμε κινητοποιήσεις. Πολλά από τα αιτήματα που είχαν την προηγούμενη φορά έχουν επιλυθεί. Το βασικό είναι το κόστος παραγωγής.

Μπορούμε να έχουμε παρέμβαση στην ενέργεια. Πιστεύω ότι δεν θα κλείσουν οι δρόμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, στην Κεντρική Μακεδονία οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα σημεία του οδικού δικτύου. Στις Σέρρες είναι συγκεντρωμένοι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου με περίπου 50 αγροτικά οχήματα. Στην Πέλλα, μπλόκο έχει στηθεί στον κόμβο Γυψοχωρίου με περίπου 20 τρακτέρ. Στην Ημαθία σε δύο σημεία παραμένουν οι αγρότες και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Σ.Σ. Νάουσας με 15 οχήματα και στον κόμβο Κουλούρας με 40 τρακτέρ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στις Σέρρες αναβλήθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου 2019 η δίκη των αγροτών που παραπέμφθηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών στα μπλόκα του 2016.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.