ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με ελλείψεις στο ντίζελ θα βρεθεί η Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία – Η Ελλάδα από τους μεγαλύτερους πελάτες της

1 min read

Ενώ το πρόβλημα με τις διακοπές των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει σε μεγάλο βαθμό λυθεί καθώς πλοία με τεράστια φορτία αμερικανικού LNG συνωστίζονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια, η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερο προμηθειών ντίζελ, όταν διακοπεί η ροή του ρωσικού ντίζελ που τροφοδοτούσε την ΕΕ με περίπου 200 εκατ. βαρέλια τον χρόνο.
Η εφαρμογή των κυρώσεων από τον Φεβρουάριο σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η ροή όλων των διυλισμένων πετρελαιοειδών από τη Ρωσία, μεταξύ τους και του ντίζελ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ στην Ευρώπη μειώθηκαν, αλλά πλέον είναι ξανά σε άνοδο και φτάνουν περίπου τα 500.000 βαρέλια τηνημέρα. Για να τηρηθεί η προθεσμία διακοπής της εισαγωγής, από την 1η Νοεμβρίου οι εισαγωγές πρέπει να μειώνονται κατά 5.000 βαρέλια την ημέρα, χωρίς παρέκκλιση από το πρόγραμμα.
Τα στοιχεία μάλιστα  δείχνουν ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Ρωσίας σε απόλυτους αριθμούς των βαρελιών που εισάγει καθημερινά.
pinakas_21.JPG
Το γράφημα του Bloomberg (η Ελλάδα είναι με γκρι) δείχνει ότι το ποσοστό της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις της πεντάδας.
Κάποιους από τους μήνες, μέσα στο 2022, οι ποσότητες που εισήγαγε η χώρα μας ήταν ανάλογες με αυτές που εισάγει η Γερμανία ή η Γαλλία.
Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή της ροής θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη κι ακόμη μεγαλύτερο για την Ελλάδα.
Η πρόσφατη περίπτωση της Γαλλίας, όπου οι απεργίες στα διυλιστήρια προκάλεσαν χάος, είναι ενδεικτική των προβλημάτων από την -έστω και σταδιακή- διακοπή της ροής.
Το ίδιο και στη Γερμανία όπου ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας θα τεθεί εκτός λειτουργίας αν «στερέψει» η ροή πετρελαίου από τη Ρωσία.
Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, πάντως, για να αντικατασταθεί όλο το ρωσικό πετρέλαιο.
Ήδη οι εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βρετανία αυξάνονται, φτάνοντας σε υψηλό έξι ετών.
Οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες, όταν αυξηθούν οι εξαγωγές από Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία, όπως προγραμματίζουν να κάνουν και οι δύο χώρες.
Από την πλευρά της και η Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσει άλλους πελάτες, ενώ έχει και τα δικά της προβλήματα να λύσει, όπως την ασφάλιση των τάνκερ και τη μεταφορά τους μέσα από τους πάγους.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.