ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μάζης: Ο Ερντογάν κινείται βάση σχεδίου – Η στάση της Γερμανίας

1 min read

Όπως ανέφερε σε ανάλυση του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωπολιτικής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης, ο Ερντογάν κινείται βάση σχεδίου και όχι έχοντας «άγνοια κινδύνου»

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο Ερντογάν υπό την αιγίδα της μουσουλμανικής αδελφότητας (Muslim Brotherhood) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο υποστηρικτικό δίκτυο, το οποίο θα τον στηρίζει σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Η αδελφότητα αυτή θέλει να ενώσει τις τάσεις του ισλαμιστικού δικτύου, υπάρχει συγκεκριμένο γραφείο και όργανα που ασχολούνται με αυτά, όπως επίσης και χρηματοδότης, το Κατάρ, όπου διαμένει ένας από τους Υπάτους πνευματικούς ηγέτες της χώρας, ο Γιουσέφ Αλ-Καραντάουι.

«Για την υλοποίηση του ο Ερντογάν θέλει  να οδηγήσει με το πολύ υψηλό κόστος της κινητοποίησης και της εγρήγορσης την Ελλάδα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και σε θέση πτώσεως ηθικού. Με αυτόν τον τρόπο αναμένει η Ελλάδα να υποπέσει πρώτη σε κάποιο λάθος», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο, Σωτήρης Σέρβος πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν θέλει να φτάσει σε ένα τραπέζι διαλόγου μέσα από μια πολεμική αναμέτρηση. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι μέσα από τις διάφορες πιέσεις που ασκεί και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, να έρθει κάποια στιγμή σε διάλογο υπό τους δικούς του όμως όρους, «καθώς ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο πεδίο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μάζης σχολίασε και τη στάση της Γερμανίας λέγοντας πως, η Γερμανία προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις σε μια κατάσταση για την οποία ο Γερμανός Πρέσβης στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ομολόγησε ευθέως ότι «εμείς ως Γερμανία θέλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει επιβάλλοντας ισχυρές κυρώσεις. Ένα μείγμα κυρώσεων αυτή τη στιγμή σε βάρος της Τουρκίας είναι το να μην δοθούν πλέον χρηματικές ενισχύσεις από Ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες, όμως είναι σαφές ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο του μέρος είναι ιδιωτικός. Γεγονός που αποτελεί επίφαση κυρώσεων και όχι ουσιαστικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.