ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μάτι: Σοκάρουν τα ντοκουμέντα για την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας

1 min read

Το «φως» της δημοσιότητας είδαν τα ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει τα όσα λέει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο, που έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει «σεισμό» αφού φαίνεται πως ο Δημήτρης Λιότσος δεχόταν αφόρητες πιέσεις προκειμένου στο πόρισμά του να μην μιλήσει για ευθύνες ανωτέρων του. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί και όπως ακούγεται σε σημείο των ηχητικών που δημοσιεύτηκαν, ο κ. Ματθαιόπουλος μιλά για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον Λιότσο ώστε να αλλάξει το πόρισμά του.

Ακούστε το ντοκουμέντο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ, ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε σύμφωνα με το δημοσίευμα ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς το δημοσίευμα αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, με τον τίτλο του «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» να είναι μονάχα η αρχή.

Απειλές και εκβιασμοί για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι»

Γίνεται λόγος για αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απειλώντας και εκβιάζοντάς τον, του ζήτησαν να θάψει στοιχεία προκειμένου να μην εκτεθούν τόσο εκείνοι, όσο και η Ρένα Δούρου και όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Το Kathimerini.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά, ηχητικά ντοκουμέντο που φέρνει στο φως την απόπειρα συγκάλυψης

Στο δημοσίευμα περιγράφονται απίστευτες απειλές που αποδίδονται στον τέως Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ., Ματθαιόπουλο, όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε» ενώ ο τότε Αρχηγός επικαλείται τέως Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Οργή Μητσοτάκη: Ανατριχιαστικά όσα αποκαλύπτονται- Να αποδοθούν ευθύνες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε τα εξής:

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για την τραγωδία στο Μάτι.

O  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με αυτά:

– Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

– Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος. 

– Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και

– Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα.

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι.

Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Τι λένε Ματθαιόπουλος και Γεροβασίλη

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του: «καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η Δικαιοσύνη βρίσκεται ακόμα στη διερεύνηση για απόδοση ευθυνών και για τη δικαίωση των θυμάτων και των κατοίκων της περιοχής.

Η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη

Η Ολγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής αναφορικά με δημοσίευμα της «Καθημερινής»:

«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον.

Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Απαντώντας στον Στέλιο Πέτσα είπε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί.

Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι. Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.