ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μ.Ανατολή Τύμπανα πολέμου μετά τις επιθέσεις στη Σ.Αραβία

1 min read

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτοξευτεί στις αγορές, μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους της Αμερικής.

Επειδή τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια (ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε), είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πλέον είμαστε ο νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα τάνκερ εκεί κάτω, όμως θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας”, συνέχισε.

Την Κυριακή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων αργού “εφόσον χρειαστεί” για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παραγωγός αργού στον κόσμο (12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο και διεκδικεί, μαζί με τη Ρωσία τη δεύτερη θέση όσον αφορά τον όγκο παραγωγής.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μιλά για “υπεράσπιση της διεθνούς τάξης”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “θα υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη” την οποία “υπονομεύει το Ιράν” μετά την “άνευ προηγουμένου επίθεση” στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ανέφερε, μέσω του Twitter, ότι νωρίτερα συμμετείχε σε ένα συμβούλιο στον Λευκό Οίκο προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο μίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον υπουργό Άμυνας του Ιράκ.

Απάντηση από τον Ροχανί

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα “ανταποδοτικό μέτρο” του “λαού της Υεμένης” στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους.

Νωρίτερα, ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός που πολεμά τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ανέφερε ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν με όπλα ιρανικής κατασκευής.

“Ο λαός της Υεμένης ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα… Η Υεμένη είναι στόχος καθημερινών βομβαρδισμών (…) Ο λαός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει. Το μόνο που κάνουν είναι να αμύνονται”, είπε ο Ροχανί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας για το ζήτημα της Συρίας.

Οι Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στη Σ. Αραβία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ “ανησυχεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης”

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για “τον κίνδυνο κλιμάκωσης” μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι “αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βαγδάτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλες τις πλευρές “να αποφύγουν τέτοιες επιθέσεις επειδή μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή και ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης”.

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, για την οποία Ουάσινγκτον και Ριάντ κατηγορούν το Ιράν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι προήλθε από το έδαφος της Υεμένης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα.

“Το Ιράν στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής”, επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.