ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λογαριασμοί ρεύματος: Που θα διαμορφωθούν οι τιμές τον Απρίλιο

1 min read

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου TTF, δείχνουν να αποκλιμακώνονται.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ολλανδικού hub αερίου το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ενέργειας.

Ο Μάρτιος

Έξι ημέρες πριν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώσουν τις ανταγωνιστικές τιμές για τον Απρίλιο και τα σινιάλα των αγορών δείχνουν μία μικρή τάση υποχώρησης της κιλοβατώρας.

Οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του Φεβρουαρίου.

Σήμερα και χθες στο Χρηματιστήριο οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν κάτω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στα 89,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στα 97,42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αντίστοιχα. Για αύριο η μέση τιμή ανεβαίνει ξανά αλλά στα επίπεδα των 132 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αλλά και τις προηγούμενες μέρες του Μαρτίου το εύρος τιμών ήταν ανάμεσα στα 106 και 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια κινήθηκαν από τα 137 μέχρι και τα 168 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ομαλοποίηση

Στην αγορά, πηγές των εταιρειών ενέργειας, μιλούν για τάσεις ομαλοποίησης των τιμών, οι οποίες κυριαρχούν από τον Ιανουάριο. Τον πρώτο μήνα του 2023 η μέση τιμής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 191,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τον Φεβρουάριο στα 156,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το φυσικό αέριο

Αντίστοιχη πτωτική τροχιά ακολουθεί και η τιμή του φυσικού αερίου TTF. Τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς η διακύμανση του ήταν ανάμεσα στα 85 με 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για να μειωθεί στα 65 με 68 ευρώ τον Ιανουάριο και μέχρι πριν από λίγες μέρες να βουτήξει ακόμη και στα 42 με 43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τις τελευταίες τρεις μέρες το TTF τσίμπησε… στα 49 με 52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ελαφρώς χαμηλότερα

Οι πρώτες εκτιμήσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον Απρίλιο θέλουν τις τιμές για τα νοικοκυριά να οδηγούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η αγορά ενέργειας, συμπληρώνουν παράγοντες της, παραμένει σε αβεβαιότητα και το παραμικρό γεγονός μπορεί εύκολα να την οδηγήσει σε αναταράξεις.

Η επιδότηση

Η μέση τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές με βάση τα τωρινά δεδομένα δείχνει να υποχωρεί λίγο κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικές χρεώσεις).

Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει ακόμη χαμηλότερη επιδότηση για τον Απρίλιο, δηλαδή κάτω από τα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές τιμές καταναλωτή στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.