ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λιβύη: Ο Ακάρ ετοιμάζει επίθεση στη Σύρτη – Το Βερολίνο την θέλει αποστρατικοποιημένη ζώνη

1 min read

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βρισκόταν στη Λιβύη και «διαπραγματευόταν» μια ξαφνική επίθεση στη Σύρτη για να αιφνιδιάσει τον Στρατό του Χάφταρ και την Αίγυπτο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επίσης από την Τρίπολη, διαπίστωνε «απατηλή ηρεμία».

«Παρατηρούμε επί του παρόντος μια απατηλή ηρεμία στη Λιβύη», είπε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λίβυο ομόλογό του, τον Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα κι αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης (GNA), τον Σάρατζ.

Η GNA, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κατάφερε να απωθήσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 εναντίον της Τρίπολης και τον Ιούνιο φέτος έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό της όλο το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποσύρθηκαν προς τη Σύρτη, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Μάας «οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στη χώρα». Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο τι κάνει γι αυτό η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία η Γερμανία μετέχει με μια φρεγάτα…

Αντιθέτως ο υπουργός Εξωτερικών της GNA απέρριψε και πάλι τη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» επειδή, όπως ισχυρίστηκε, στόχος της είναι μόνο η GNA «ώστε να στερηθεί τη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επίθεση», γιατί «δεν επιτηρεί τις αφίξεις όπλων και μισθοφόρων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς μέσω της Αιγύπτου» προς όφελος του Χάφταρ.

Η επόμενη μάχη στη Λιβύη αναμένεται ότι θα δοθεί στη Σύρτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει δυνάμεις γύρω από την πόλη. Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Σύρτη» προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος «από αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». Όπως είπε, ανέφερε αυτήν την πιθανότητα στις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της GNA Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Μετά την Τρίπολη ο Μάας θα επισκεφθεί τα Εμιράτα τα οποία, όπως είπε «ασκούν κάποια επιρροή στον στρατάρχη Χάφταρ».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.