ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

4 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λιβύη: Τελεσίγραφο Χαφτάρ κατά της Τουρκίας – Ζητά την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων

1 min read

Την αντίδραση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης προκάλεσε η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για παράταση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα για άλλους 18 μήνες.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Σύρτης, κατά παράβαση των ορών της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σάρατζ

Ο ίδιος απηύθυνε τελεσίγραφο στην Τουρκία, απειλώντας πως θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα του, εάν η Αγκυρα συνεχίσει να επεμβαίνει στις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε πως «όσο η μπότα το τουρκικού στρατού εξακολουθεί να προσβάλλει τα αγνά χώματά μας, δεν πρόκειται να έρθει ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα. Ο αποικιοκράτης εχθρός έχεις δύο επιλογές: Είτε θα φύγει ειρηνικά, είτε θα εκδιωχθεί με τη βία».

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι έξω από τη Σύρτη λαμβάνει χώρα συγκέντρωση χιλιάδων μισθοφόρων που εξοπλίζονται με τουρκικά όπλα, προκειμένου να καταλάβουν την πόλη.

Ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέτ Μισμαρί, δήλωσε ότι η στρατιωτική κινητικότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Αλ-Χίσα, Αλ-Κανταχίγια, Ζαμζάμ και ανατολικά της πόλης Μισράτα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρατηρείται μάι προετοιμασία για επίθεση κατά της Σύρτης, της Τζούφρα και όλων των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. «Η κατάσταση αυτή αποτελεί παραβίαση των ορών της κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε η Στρατιωτική Επιτροπή».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Μισμαρί παρουσίασε και ένα βίντεο με τις κινήσεις των μισθοφορικών δυνάμεων που στηρίζονται από την Τουρκία.

Η εκεχειρία που υπέγραψαν οι αντιμαχόμενες πλευρές τη Λιβύης προβλέπει μεταξύ άλλων την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα εντός 90 ημερών προκειμένου να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία Arab Weekly του Λονδίνου, οι πληροφορίες που κοινοποίησε ο LNA συμπίπτουν με την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την περασμένη Τρίτη, για παράταση της αποστολής των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο Λίβυος βουλευτής Ζεϊντάν αλ Ζάντμα δήλωσε ότι με την απόφαση εξυπηρετούνται οι ύποπτοι στόχοι της Τουρκίας στη Λιβύη. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Αλ Ζάντμα, η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει τα πολιτικά, οικονομικά και πετρελαϊκά συμφέροντά της και να συνεχίσει να καταλαμβάνει τους πόρους της Λιβύης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.