ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

10 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λιθουανία: Η κυβέρνηση θα αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές δαπάνες το 2023

1 min read

Η λιθουανική κυβέρνηση αναθεώρησε το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2023, που πλέον προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της Βαλτικής θα φθάσουν το 3% του ΑΕΠ.

Οι επιπρόσθετες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν με κρατικό δανεισμό, διευκρίνισε η υπουργός Οικονομικών Γκίνταρε Σκάιστε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βίλνιους χθες Τετάρτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BNS. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 4,9% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των δαπανών, εξήγησε η υπουργός.

Η Λιθουανία ήδη προχώρησε σε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της —από το 2,05 στο 2,52% του ΑΕΠ— την άνοιξη, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αποφασίστηκε νέα αύξησή τους το φθινόπωρο.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού συζητείται το τρέχον διάστημα στο λιθουανικό κοινοβούλιο.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια.

Μάχιμη μονάδα του NATO με περίπου 1.600 μέλη, υπό τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, παραμένει ανεπτυγμένη στη λιθουανική επικράτεια από το 2017 στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της Ρωσίας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.