ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Light lockdown στο «τραπέζι» της κυβέρνησης: Σενάρια νέων μέτρων και για εμβολιασμένους

1 min read

Βαριά τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει άμεσα καθώς η επέλαση της COVID-19 εντείνεται στη χώρα και μια νέα απειλή, η αφρικανική παραλλαγή, φαίνεται πως περιπλέκει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τόσο τα κάκιστα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας όσο και η αναπάντεχη εμφάνιση της νέας αφρικανικής παραλλαγής B.1.1.529. Έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα (ονομάζεται και παραλλαγή Μποτσουάνας), το Χονγκ Κονγκ, αλλά και το Ισραήλ και σήμανε συναγερμό αμέσως στον ΠΟΥ και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συσκέπτεται κι αυτή, υπό την απειλή της, σήμερα εκτάκτως.

Ανοιχτό το σενάριο του «light» lockdown

Οι ανησυχίες των ειδικών επιστημόνων της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, και η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα προβληματίζουν σοβαρά την κυβέρνηση, πολύ πριν από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής.

Και παρότι στελέχη της (με τελευταίο τον ΥΠΟΙΚ, κ. Σταϊκούρα) καθησυχάζουν ότι lockdown δεν πρόκειται να ξαναγίνει, επί της ουσίας, σε οποιοδήποτε νούμερο ρεκόρ κι αν σκαρφαλώσουν οι νεκροί, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοικτό το σενάριο επιβολής «light» lockdown που κυρίως θα «χτυπά» την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα ψώνια και στην εστίαση, στοχεύοντας παράλληλα να προληφθεί και το ζήτημα της ευρείας νόσησης πλήρως εμβολιασμένων (χωρίς την αναμνηστική δόση).

Στο τραπέζι και πιο «επιθετικά» μέτρα για εμβολιασμένους

«Αυτή τη στιγμή συζητιούνται πράγματι το μειωμένο ωράριο στην εστίαση, ακόμη και μέσα στις γιορτές, κι η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η διπλή μάσκα για τα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ» αναφέρει κυβερνητική πηγή, που επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «νέο lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει».

Στο τραπέζι βρίσκονται ωστόσο και μέτρα πολύ πιο «επιθετικά», που ενδεχομένως υπό την πίεση της πανδημίας προκριθούν μετά από σύσκεψη με την ολομέλεια της επιτροπής, παρόλο το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν. Τι αφορούν;

«Μια σκέψη είναι οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν ακόμη κι από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, όπου δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε με rapid test. Και να τους επιτρέπεται η είσοδος στα super market μόνο με rapid test» αποκαλύπτει η κυβερνητική πηγή.

Στο τραπέζι, καταλήγει, υπάρχει και η σκέψη να πρέπει να κάνουν rapid test κι οι εμβολιασμένοι για τους κλειστούς χώρους, «αφού πλέον παρατηρείται να νοσούν κι αυτοί μετά τους 4 μήνες. Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να συγκρατηθεί η πανδημία χωρίς να επιβαρυνθεί η οικονομία ξανά».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.