ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν η Τουρκία ξεκίνησε «πόλεμο» στο Αιγαίο- Δέσμευσε 18 περιοχές

1 min read

Λίγες μόνον ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, η Άγκυρα, με προκλητικώς παράνομη και πρωτοφανή ενέργεια επίδειξης στρατιωτικής δύναμης σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, δέσμευσε παράνομα 18(!) περιοχές από το Β Αιγαίο μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου για ασκήσεις με πυρά ή επιστημονικές έρευνες.

Από τις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων, οι 6 (αριθμημένες στο χάρτη με κόκκινους αριθμούς) καλύπτουν παρανόμως περιοχές ελληνικής κυριαρχίας.

Άλλες 7 περιοχές των τουρκικών ασκήσεων βρίσκονται στο Αιγαίο στη διεθνή θάλασσα.

Το καινοφανές του μπαράζ των τουρκικών ασκήσεων, (ορισμένες από τις οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου) σημειώνεται νοτίως του Καστελόριζου με πέντε περιοχές ασκήσεων μέχρι τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου, (αριθμημένες στο χάρτη με μπλε αριθμούς), ήτοι:

  • Περιοχή νοτίως του Καστελόριζου σε απόσταση 40 νμ, μέσα στα FIR Αθηνών και Λευκωσίας (περιοχή 1)
  • Περιοχή 80νμ νοτίως στο ύψος Κύπρου –Κρήτης ,που εφάπτεται με τα FIR Αθηνών-Λευκωσίας, (περιοχή 2)
  • Περιοχή νοτίως 105 νμ μέσα στο FIR Λευκωσίας (περιοχή 3)
  • Περιοχή 150νμ νοτιοδυτικά της Κύπρου  (περιοχή 4) και
  • Περιοχή 180νμ νοτίως του Καστελόριζου που εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου (περιοχή 5)

Είναι προφανές ότι η Τουρκία, επιχειρεί επίδειξη στρατιωτικής ισχύος απέναντι στην Ελλάδα από σήμερα, καθώς επίκειται η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν το απόγευμα, αλλά και η Τριμερής συνάντηση  των ΥΠΕΞ των Εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο( Ελλάδα Τουρκία Βρετανία), ενώ θα επιχειρηθεί η επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό που κατέρρευσαν στο Κρας Μοντανά.

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, για τις ασκήσεις αυτές η Τουρκία θα διαθέσει τι 1/3 ( περίπου 150 αεροσκάφη) ίσως και περισσότερο από την συνολική αεροπορική δύναμη της (450),ενεργοποιώνταε τα αεροδρόμια της Μπαντίρμα, Ντάλαμαν και Μπαλί Κεσίρ. Δι αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη τις πομπώδεις δηλώσεις Ερντογάν και αξιωματούχων του ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς και ότι είναι απαγορευτική η απόσταση.

Σημειώνεται ότι ανάλογη επίδειξη δύναμης ( μικρότερης έκτασης όμως) αλλά και ωμού εκβιασμού της ελληνικής πλευράς έκανε ο κ. Ερντογάν και κατά την προηγούμενη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο και μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου στο ΝΑΤΟ.

Τότε, όπως και σήμερα, η Άγκυρα δέσμευσε και εκτέλεσε παρανόμως, παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, τουρκική άσκηση, στη μέση του Αιγαίου καταλαμβάνοντας ελληνική κυριαρχία νήσων νησίδων και βραχονησίδων.

Παρά ταύτα ουδεμία πρωθυπουργική αντίδραση υπήρξε τον Ιούλιο.

Στην αποψινή συνάντηση όμως, στην έδρα του ΟΗΕ, θα είναι άξια προσοχής ή αντίδραση ή όχι τα ελληνικής πλευράς, διότι αυτή την στιγμή η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τον Καταστατικό Χάρτη του ίδιου του ΟΗΕ, τη Σύμβαση του Σικάγο του ICAO  και έχει στείλει στο καλάθι των αχρήστων το άληστου μνήμης Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση