ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λιβύη Έξι μετανάστες πνίγηκαν, 93 διασώθηκαν

1 min read

Έξι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 93 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, ανέφερε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επικαλούμενος τις μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο λιμάνι της Χομς, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

«Ανάμεσά τους (ήταν) μια γυναίκα που γέννησε πάνω στο φουσκωτό», ανέφερε το γραφείο του ΔΟΜ μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, «έξι άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», πρόσθεσε ο ΔΟΜ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011, με συγκρούσεις για την εξουσία και συνεχείς εχθροπραξίες, παραμένει σημαντικός κόμβος για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν τη συστηματική επιστροφή στη Λιβύη των μεταναστών που αναχαιτίζονται στη Μεσόγειο, καθώς οδηγούνται σε καταυλισμούς με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού όπου τα δικαιώματά τους καταπατώνται συχνά, όπως τονίζουν.

Πάντως σε αυτή την περίπτωση «όλοι οι μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι» αφού έφθασαν στη Χομς, διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ο ΔΟΜ.

Στα ανοικτά της Λιβύης, τα πλοία των ΜΚΟ συχνά αποδύονται σε σκληρό αγώνα δρόμου με το Πολεμικό Ναυτικό και την ακτοφυλακή της Λιβύης, τα σκάφη των οποίων σπεύδουν να περισυλλέξουν τους μετανάστες για να τους οδηγήσουν πίσω στη χώρα.

«Απείχαμε περίπου μιάμιση ώρα» από το πλεούμενο που κινδύνευε όταν επενέβη η λιβυκή ακτοφυλακή, διευκρίνισε χθες ο Νικολά Ρομανιούκ, συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης πάνω στο Ocean Viking, το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée.

«Δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Μιλάμε για ανθρώπους που κινδύνευαν να πεθάνουν, για ένα νεογέννητο (…). Είναι ντροπή», πρόσθεσε ο Ρομανιούκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πάνω στο πλοίο.

Έπειτα από τρεις μήνες απραξίας στη Μασσαλία, τη βάση του, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το Ocean Viking ξανάρχισε επιχειρήσεις τη Δευτέρα, με φόντο την εκρηκτική αύξηση των διελεύσεων τους τελευταίους μήνες (+150% από τη Λιβύη από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, κατά τον ΟΗΕ).

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποκλεισμένοι στη Λιβύη αντιμετωπίζουν ολοένα σοβαρότερες δυσκολίες αφότου άρχισε, τον Απρίλιο του 2019, η επίθεση των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα του ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, με σκοπό να καταληφθεί η Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στην εμπόλεμη χώρα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.